Санирането - „популизъм” и „омазване” за 1 млрд. лева?


„Не гласуваш за нашите и санирането спира!”. Предизборни послания в този дух бяха разлепяни между двата тура на президентския вот в един родопски град. Партийните централи вдигаха рамене, дистанцираха се, а само седмица след преброяването на бюлетините прогнозата бе вербално материализирана от един министър в оставка що-годе по начина „Ние бяхме дотук, санирането също!”. Не можело да се гарантира  приемственост в политиката, ресурсът от 1 милиард лева бил на изчерпване, а и бюджетът… „хъката-мъката” и той под въпрос. Тоест предизборните заклинания за панелен апокалипсис хванаха дикиш. С тази разлика, че всяка отмъстителност има своето равно по големина и противоположно по посока противодействие. Третият закон на Нютон важи и в политиката. Но това е друга тема.

Десетки блокове в Родопите „увисват”?

Мащабно прокламираната програма за енергийна ефективност буквално продъни ушите на електоралните единици в страната и може би бе единствено заглушавана от тупането в гърдите и увещанията на ресорния министър, от чието ведомство потичаха мангизите. Бяха обявени срокове, а между новоучредените по спешност сдружения на собствениците започна небивала
надпревара. Десетки договори бяха сключени в Родопите, а санирането започна, като дори за някои приключи.
55 сгради са финансирани в област Смолян, 29 са само те в град Кърджали. Вече има „разкостени” от стари дограми жилищни кооперации, а на прага на зимата собствениците се питат „А, какво правим сега?”.
Министърът на регионалното развитие уведоми кметовете да преустановят сключването на нови договори по програмата до „осигуряване на допълнителен ресурс по нея”. За действащите контракти обаче това не важи. Работата ще продължи. „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. По нея продължава да се работи, но с днешна дата се налагат ограничения във връзка с подписването на нови договори и обявяването на нови обществени поръчки”, посочиха от Община Кърджали.
Сиреч, хората да са спокойни. Ако не, ще им се дообясни предизборно през пролетта.

Заверено с 1000 милиона: Санират работници, които не знаят какво е отвес?!

-Подай ми отвеса!
-Какво е това отвес, бе?
-Ей онова, дългото…
Разговорът се води между двама работници, които са част от бригада, поела сграда по Националната програма за енергийна ефективност.
„Няма читави работници. Не останаха такива в региона. Всичко е заминало за чужбина, направо се хванахме за главата”, казва ръководител на малка група „санировачи”. Наети са като подизпълнители към фирма с договор за безплатно саниране на одобрени блокове в малък родопски град. Отговаря за десетина души. Надницата им е 50 лева.
„Мръщят се и на тези пари. Всяка седмица си получават заработеното, но уменията им са под всякаква критика. След тях минават други колеги, за да е свършено всичко както трябва. Чудя се къде да ги пратя. Като ги питах разбират ли си от работата, бяха като завършени архитекти, после обаче се оказва, че нещата не са такива. Използваме ги за общи работници, но по този начин губим време, защото ни са необходими професионалисти. Но няма. Не знае какво е отвес, а иска да слага изолацията. Качих го на шестия етаж, а тоя се провиква „Тука много високо бе!”. Питам „Чертеж можеш ли да гледаш?”, той отговаря „Картинки някакви има ли?”. Лудница просто! Друг си зарязва машината за 400 лева на обекта без изобщо да му пука какво ще се случи с нея. Третият мрънка, че нямал трион, а от години само това работил. Сега започнаха да се спичат и за плащанията заради тези изявления, че програмата спира. Имам усещането, че скоро няма да има кой и един пирон да забие, ако и да му дават по 10 лева за гвоздей”, жалва се ръководител на бригада.

Работа на „качак”

„Започнахме да работим без една стотинка. Договорът бе сключен, но пари така и не са преведени. Бачкаме с наши средства и чакаме”, споделя шеф на фирма, поела саниране по програмата на жилищна кооперация в областен родопски град.
„Три седмици вдигаха само скелето. По осем часа на ден, всеки ден”, коментира свършеното жител на одобрения блок. „Щом са започнали, ще го свършат”, посочва негов комшия. 
„Имаме срокове в рамките на 90 дни да сме приключили с изолацията, покрива, смяната на дограмите. Ще засилим процедурите когато ни преведат пари. Всичко от наша страна ще бъде свършено в срок. Не вършим това за сефте. Просто действаме спрямо договора ни”, отговаря един от ръководителите на бригадата.
„Естествено е да се притесняваме за ставащото. Говори се, че парите са достигнали лимит. Сключените договори продължават да се изпълняват, а дали в един момент ще стигне ресурсът не се знае. В режим на оставка от страна на министрите няма и от кого да се потърси отговорност, ако нещата „увиснат” като финансиране. Това е бягство от отговорност. В крайна сметка най-потърпевши ще бъдат хората, които е възможно да останат излъгани от поредната порция обещания през пръсти. Фирмите ще се позоват на договорите и ще вземат своето барабар неустойки, но бенефициентите ще останат в едно никакво положение”, коментира ситуацията собственик на една от фирмите, поела изпълнението на енергийната програма в Родопите.

***

„Бягство от отговорност”, „предизборен размисъл”, „поредната лъжа” са мненията на електоралните единици вследствие на случващото се. Всъщност си е просто поредният буламач, сътворен от родната политика по рецептурник „Бездарният готвач”. Цената обаче е много висока. В пъти повече от милиардите ни заеми.

Децата искат да учат езици. Няма да им трябват в санирането на панелки у дома. Бъдете сигурни.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/11/16 22:14

    momchilgrad blok 1vi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/11/16 22:24

    Отвес ли? Работя по фасади от 2002г и не съм виждал някой колега да го ползва. Може би зидарите го ползват още.
    Вие журналистите е нормално да не знаете за какво става въпрос, но този с който сте направили репортажа и той нищо не разбира.
    Друг е въпросът, че в България не се спазва минималният технологичен стандарт за фасадна топлоизолация. Че се краде като за световно пък го знаят всички.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/11/16 22:36

    За 50 кинтА толкова ареттик

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/11/16 00:02

    С отвес изолация не се прави....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/11/16 09:54

    Работникът по фасадите, това е елементарен пример за грамотността на "строителите"

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/11/16 10:29

    Може да е остаряло ползването на отвеса, но ако се ползваше при саниране, може би щяха да се предотвратят течове и нови течове нямаше да има, за някои от които са причина невидимите с просто око гърбици по фасадата

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/11/16 10:33

    А има ли читави работодатели

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/11/16 19:19

    Bravo na nashata firma.nie sme nay dobrite 70 lv gundelika.da jivim i zdravim shefeeeeeee..

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/11/16 19:24

    DPS I BSP shte napravqt sanirane hi hi hi

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.