Николай Михайлов

Максимата „Моят дом е моята крепост” важи с пълна сила и за родопчани. Освен, че домът им е крепост, много от тях решават и да я разширят като ползват и общите части в един блок като свои, да разбиват стени, да режат дърва по всяко време, както и да правят ремонти. Безпаричието превърна хората в роби на жилищата си. Те масово взимат бързи и други кредити, за да боядисат апартамента си, нещо да променят в него, за да е по-различно – да сменят мебели или техника, а защо не и кухненско обзавеждане или пък да направят стая на порасналото си дете. Тази реакция е нормална, няма средства за почивка, екскурзии или пък всяка вечер да ходиш на заведение, за да вечеряш. Няма пари за такива екстри, затова остава апартаментът. Но и той понякога е недостатъчен, за да побереш всичко, което ти е нужно, а и не желаеш да изхвърлиш стари мебели, телевизори, печки, перални и хладилници, защото все нещо може да ти потрябва. Избата също не може да побере и дървата, и зимнината и старата покъщнина, просто е малка по квадратура. Тогава започва „завладяването” на общите части и който е по-бърз, той ще си намери място, без да го интересува дали на съседа ще му е удобно да минава.

„Със съседката ми сме стигнали до нож”,

споделя 25-годишната Калина. „Има обща тереса на етажа, която да се използва за тупане на килими и одеяла. Тя си нарежда там дървата, защото живеем на четвъртия етаж и вероятно й е трудно да ги носи от избата. Освен това си поставя чантичките с боклук там. От тях се виждат употребявани дамски превръзки, ползвана тоалетна хартия и боклуци. Това е рай за мухи, оси и други летящи гадини. Много често и котки влизат във входа и по целия блок разхвърлят тези боклуци”, разказва Калина, която по никакъв начин не може да справи със съседката си. А и много често се налага да мете и изхвърля боклуците. Това не са всички патила с въпросната съседка. Преди няколко години сметката за ток на Калина набъбнала през зимата, а жената живее сама в боксониера и се топли с дърва. След плащане на сметки и ходене по мъките по енергото се разбрало, че съседката има приятел, който пипал електромера и крадяли ток. Калина махнала бушона от таванското помещение и избата и с това сметката паднала веднага. Отделно комшийката решила да започне и психотормоз. Поставяла пред вратата на родопчанката „заклинания” в най-различни форми, включително и отрязана глава на петел, умряла мишка и други гадории. Конфликтът е стигал до полицията, но магьосницата съседка се разминавала само с предупреждения и екшънът продължава.
Големи неразбории между съседи имало и около санирането. Когато някой от входа на блока се ангажира да се нагърби и да задвижи процедурата среща невероятна съпротива от съседите си. „При провеждането на общи събрания донасят от девет дерета вода, само и само, за да не кандидатстваме”, разказва Елин, който е безкрайно разочарован, че са се провалили мераците им по тази програмата за енергийна ефективност. При това общо събрание съседи-противници на санирането крещели буквално, че ще се набутат с пари, не желаят да пускат в домовете си и по терасите строителите, за да не им повредят частичните ремонти, разказва мъжът.

„Най-голям ужас е да събираш пари за покрив на блока”,

оплаква се домоуправител на блок. Антон живее на последния етаж и се е заел с длъжността от много години. Блокът е стар и е нормално покривът да протече. Когато направили общо събрание, съседите му казали, че той иска да си оправи покрива и проблемът си е негов след като живее на последния етаж. Някои дали средства, но с по-голямата част от финансирането на ремонта се натоварил собственикът на апартамент на последния етаж, който се оплаква от теча.
Изминали са четири години и той още не може да вземе парите от съседите си. „Няма да ти дам, прави каквото искаш, дай ме на полицията, не ми пука”, му казвала съседка.
Постоянно покачващата се цена тока, нарастващата безработица и ниските доходи са причина родопчани да се отопляват с дърва, независимо от статистиките за мръсен въздух.

Блоковете във "Възрожденци" са се превърнали в складове за дърва.

Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Други пък пълнят терасите с нарязани дърва, хем им е по-удобно, хем ще си спестят някой и друг скандал със съседите. Доста са и тези, които пълнят пък избите си и там ги цепят. Така пък нарушават спокойствието в блока. В Кърджали целогодишно се режат и доставят дърва. Дори в топлите летните месеци, когато зимата ти се струва далеч, шумът от резачките не спира.
Сега пък през почивните дни се носи аромат на печени чушки. Доста блокове си имат обособени зони за приготвяне на зимнина, дори си правят график за ползване. А в избите и около тях трудно може да се мине от стари перални, печки, гуми, щайги, дори и детски играчки. Има случаи, когато съседи предлагат на живеещи в блока да им предоставят срещу наем избите си. Вероятно една не стига за складиране на боклуците и ненужните вещи.

Междусъседски скандали се вихрят и за почистване на входовете.

Много често ще видите табела пред някоя врата „дежурен”, което означава, че тези хора трябва да изметат и почистят входа. Другаде обаче е голям проблем да се съберат по 2 лв. от апартамент на месец, за да се плати на чистачка, споделя Сотир. Възрастният мъж е пенсионер и редовно мете и мие входа, където живее. „Не искат, казват-аз не цапам. А само от пренасянето на дървата до апартамента и чистенето на печките става много мръсно. Вместо да се карам с тях по-добре аз да почистя”, категоричен е пенсионерът.
Много често собствениците на жилища не спазват и Наредбата на Общината за обществения ред. Освен резачките на дърва, съседи къртят, чукат по време на ремонти. Много често се запушват и комини и пак страда този, който живее на последния етаж, защото всичките сажди отиват при него. Най-големият ужас е да си проснал прането си, а отгоре да започнат да тупат килими или пък да изхвърлят боклуци, споделят родопчани.
Междусъседските неволи не са от вчера, няма и да спрат. Повечето хора понасят търпеливо всичко, защото казват, че първият човек който ще ти помогне в беда и ще ти се притече на помощ е съседът. Проявяват разбиране и за това, че всеки живее трудно и се чуди как да оцелее, затова като гърми музиката по нощите на някой купон в апартамента или има семеен скандал си мълчат и не викат полиция.
Съседът враг или приятел, преценете сами.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/10/16 09:50

    А нашия съсед загради пространство пред вратата и си направи антре с асансьор.И ако искаш да пренесеш някаква мебел,това е невъзможно.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/10/16 10:25

    Лош генетичен човешки материал.....виновни са крадливите и корумпираните управници които държат народа гладен,беден,мизерен за да ги управляват като стадо овце......това е истината и кога идват избори бедния народ си продава гъза си за половин кебапче и.половин биричка

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/10/16 10:34

    Това,че тези неволи са в повечето блокове не ме успокоява.Това е меко казано трагедия.И ние имаме проблем с едно семейство,което не иска да плати сумата за вече направения ремонт на покрива.Категорично отказват да си платят и затова сега ще ги даваме на прокурора,там в съда да се реши кой крив кой прав.И накрая те ще си платят сметката плюз разходите в съда т.е. сметката с лихвите.Много такива дела се печелят от хората от блоковете.Това е пътя с такива кретени.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/10/16 11:05

    до 09.50. Пуснете една жалба до кварталния или до общината и им гледайте сеира

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/10/16 00:34

    Абе тоя квартал много курви особено бл 27

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/10/16 11:13

    Opisvane i pokazvane v mediite reshava po-barzo problemite ot sadebnata palatka?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.