Имената на българските градове Варна и Кърджали не присъстват в речта на турския президент Ердоган, която предизвика противоречиви реакции. Това заяви външният ни министър Даниел Митов по време на посещението си в Лондон, информира Българската национална телевизия (БНТ). Според Митов, при това положение няма причина за официална реакция от страна на българското външно министерство.
Както вече 24rodopi.com писа, в Ризе Ердоган говори за Кърджали и след гаф в превода последваха реакции в Гърция и България. „Физическите граници са едно, духовните граници са съвсем друго. Респект за физическите граници, уважаваме ги. Но граници за сърцата ни не искаме…
Задължени сме да се интересуваме от братските региони. Възможно ли е да отделим Ризе от Батум? Как може да мислим за Одрин, Солун и Кърджали отделно? От Тракия до Източна Европа, навсякъде, където стъпите, непременно ще срещнете следите на предците ни...“, гласи точния превод на думите турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ризе на 15 октомври. Според медиите и на 22 октомври в Бурса Ердоган е казал: "Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?".
„Знаете, че когато се изискват официални реакции от българските или които и да е институции, трябва да бъде проучено много внимателно какво е казано“, твърди външният министър Даниел Митов.
„В първия такъв случай – при откриването на учебната година в град Ризе, българското външно министерство направи много детайлно проучване дума по дума на казаното от президента Ердоган. Там по никакъв начин не намерихме повод за официални реакции и аз изразих това си мнение по медиите, беше отразено широко. Това, което казах е, че не се споменават никакви референдуми, град Варна не се споменава. Емоционалната привързаност на турския президент към негови сънародници из целия свят, а се споменават много държави и границите на широтата на неговото сърце, не могат да бъдат повод за официална реакция на българското правителство. Във всеки един момент, когато има изказвания – притеснителни или които биват смятани за притеснителни, ние сме готови да реагираме и с официална позиция, ако това се налага с оглед на казаното“, подчертава министър Митов.
24rodopi.com
На снимката: По време на срещата на върха на НАТО във Варшава н началото на юли т. г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган убеди българския министър на външните работи Даниел Митов да откаже цигарите, пише вестник "Сабах"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/10/16 09:15

    Радвайте се че такава силна държава като Турция ще е зад България от какво се притеснявате нашият народ с турски произход никога не бил наранил или да продаде Родината си България

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/10/16 09:55

    На снимката, Ердоган се кара на българския министър Митов, че се разкарва с пакет цигари в ръка, и му изхвърли цигарите, и му забрани повече да пуши цигари.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/10/16 14:48

    ИСТИНСКИЯТ ПРИЯТЕЛ Е НЕ ТОЗИ, КОЙТО ТИ ИЗТРИВА СЪЛЗИТЕ, А ТОЗИ КОЙТО НЕ ТИ ДАВА ПОВОД ДА ПЛАЧЕШ. ВСИЧКИ ЖИВИ, ЗДРАВИ И МНОГО ЗДРАВЕ НА ИСТАНБУЛ, БУРСА ...от един българин

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.