Минеш площада, завиеш към кафенетата и започва да ти ухае на хляб.
Октомврийски ранен следобед е. Дъждът барабани по чадъра, листата обикалят около дървото, а есента им заръчва спомени и мечти. А аз вървя към пекарната, за да се срещна с Изет Камбер. Вече година и половина този човек сякаш всеки ден ми казва, че камъкът си тежи на мястото и затова е по-добре, че се е върна в България. Не зная дали му е тежал дългият гурбет и колко дълбоки са били въздишките... Точно в три часа сме седнали да говорим за вълшебния хляб... и в буквален, и в преносен смисъл. Пред мен е млад, 35-годишен мъж с бяла къса престилка, толкова чиста, колкото е блестящо чисто навсякъде в пекарната. Пак я има усмивката на лицето, а тя ми направи впечатление още преди една година.
Изет Камбер, съпругата му Гюлджан Мухамед и неговият брат Илтер Камбер са продължители на вечния занаят-хлебар.
Често забравяме, че занаятът носи в сърцевината си изкуство.Така че изкуството да правиш хляб е темата на разговора ни с Изет Камбер. Неговата история е дълга-от българска земя през европейски граници и отново тук, в Кърджали. Минал е през Хасково, та да изучи при свой роднина един от най-старите занаяти-хлебарство.
- Как стигна до този занаят ?
- Много години работихме на чуждо. Решихме да се върнем в България. В Хасково шурето работише това. Отидохме при него- да учим занаят. Не ми е съвсем непознат, но исках да бъда майстор. Тази професия е трудна. Да, наистина е вечен занаят. Без хляб не може. Аз се стремя да правя хубав хляб. Имам книга за похвали и забележки. Прочети я! Доволен съм. И да подчертая- не съм против никого. За всеки влак си има пътници.
Конкурентите правят вече бизнес-за сметка на здравето на хората.Има истински майстори на хляб, има и фокусници на хляб.
Изет Камбер защитава честта на занаята:
- Аз съм съгласен на всеки хляб клиентите да правят лабораторен анализ. Аз гарантирам за хляба си!
Сигурно началото не е лесно. Неуморен труд, заради една мечта-да си майстор- хлебар, е цената, но и благодатният хоризонт да се стремиш все към нея и тя да открива още сили, за да успееш. А успехът сто процента не е в късмета, а само в истинския труд и в печеленето на доверието, че хлябът е истински. Нищо, че едно дете го нарича „вълшебният хляб.“
Питам:
- Колко часа е работният ден?
- За Бъдни вечер и Коледа започваме в един часа през нощта. Сега, в три-четири часа идвам и започвам.Магазинът трябва да е отворен в 7,00 часа сутринта. Основното ни правило е през половин час да има топъл, пресен хляб.
Хлябът не е само брашно и вода , и мая, и сол. Хлябът е любов към човека, грижа за него. Сутрин рано пекарната е отворила вратите, работни ръце са омагьосвали от посред нощта самуните, и витрините с дървени рафтове са пълни с ухания на домашност, грижовност, добрата-просто на хляб, направен от Изет.
- С каква мая замесвате тестото?
- Отскоро работя с френска мая, преди- с немска мая .Работя със сертификат за качество даже и за солта, сусама.
Отбелязвам, че това е семеен бизнес, но се чудя кой командва. Спокоен и разсъдителен, той отговаря:
-Не трябва да има командване, а всичко е въпрос на разбирателство. Заедно работим, заедно почиваме.
Наблизо е съпругата му, която кима утвърдително.
- А как се преборвате с умората?
- Най-вече следобед се усеща...и очите се затварят.
Да призная, че рафтовете бяха празни, когато разговаряхме. И когато сподели ,че по това време вече е страшно уморен, нямах право да питам защо няма хляб до вечерта. На няколко пъти влизаха жени и той извинително им отговаряше.
Обясни ми, че основно са хлебари, само сутрин работят закуски. Започнали са с пшеничен хляб, а днес има хляб за всеки джоб.
- Млади хора сте, мислите ли да почивате и как? -питам и двамата.
- В домашна обстановка. Често двамата вечеряме в ресторант.
Жена му допълва:
- Човек, когато пожелае нещо, винаги намира време за парфюм,за дрешка.
Накрая задавам или по-точно се удивлявам:
- Мъжка професия ли е хлебарството?!
- Ще отговоря с малко майтап!-започва Изет. Готвачи, хлебари-все са мъже.Жените също са талантливи, но предимството е на мъжете.
Усмихва се човекът Изет Камбер, поглежда към жена си и на изпроводяк ме моли да не забравя да спомена нейното име и на брат му - Гюлджан Мухамед и Илтер Камбер. Така е правилно, защото тримата имат равен дял във вълшебството на хляба вече година и половина в пекарната, която е в центъра на града.
Наблюдавам и уверените му ръце, и притеснението заради скромност в отговорите на въпросите ми- той не иска да звучи като голям майстор, макар че за мен е точно такъв. Усещам не по знания, а по интуиция неговата търпеливост и упоритост. Хлябът трябва да е хляб, не илюзия. Хлябът винаги ще казва на всички ни, че не сме по-високо от него.

Венета Филипова

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/10/16 13:52

    kъде се намира пеkарната??

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/10/16 13:58

    къде се намира Пекарната???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/10/16 16:46

    наистина вълшебен хляб, а как само ухае......

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/10/16 20:50

    Пекарната се намира от страни на данъчното, срещу магазин Китка (преди там имаше магазин за месо). Хлябът е уникален... вкус като от онзи от детството. А хлебарите: винаги усмихнати, винаги любезни!!! С този вкус и при такова обслужване няма как да не отиде човек и 2,3,4...път!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/10/16 21:07

    Познавам лично хлебаря и сме много добри приятели хляба му е вълшебен защото ръцете му са вълшебни. Когато поиска нещо то го постига. Браво на теб приятелю...... Slm DK

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/10/16 22:30

    naistina mnogo hubav hlab pekarnicata v rani list da vzeme primer ot tyah hlaba im e yjasen a kakvo da kajem za kolite s koito prevozvat hlaba ujast vitre v kolite e mrisno osven hlab e pilno s mrisni kasoni bira bezalkoholno i prah obsto vzeto prodavat vsicko ot igla do kones

    ОтговорИзтриване
  7. - Мъжът ми е хлебар и имам някои притеснения за написаното върху етикета на препарат против насекоми -
    така започва поредния въпрос към Радио Ереван на слушателка от Видин.
    - Бихте ли ми казали дали ще е опасно за мен да го използвам?
    - Опасно, по всяка вероятност не, но аморално - да!
    По принцип инсектицидите не са опасни за хората, но във вашия случай може би има място за притеснения.
    Да използвате подобни средства би означавало да подложите на геноцид Ваши братя и сестри. Със сключването на брак, официално пред държавата и църквата, Вие вече сте ... хлебарка!
    - Скапаняци, аз не съм...
    - Помислете за малко, цар - царица, крал - кралица, принц - принцеса, хлебар - хлебарка! Вие вече сте ... хлебарка!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.