Първото преброяване на избирателите на ДПС и ДОСТ ще се случи на балотажа

ДПС ще се появи в кампанията утре с гръм и трясък. Прогнозата е на Илхан Андай – главен редактор на електронното издание 24rodopi.com, който коментира активността или пасивността на партията, която на този етап не е заявила подкрепа в изборите за президент, съобщава БНР.
„ДПС в никакъв случай не са странични наблюдатели. Лидерите не пасуват, а в типичния стил на партията действията им са обвити в тайнственост, от това изглеждат загадъчни за наблюдателите и социолозите. Това странно явление в българската политика винаги носи бонуси на лидерите на ДПС. По темата Президентски вот`2016 днес и утре са най-важните дни. Днес (19 октомври - б. р.) в Сараите има среща на върха, заседава председателският съвет. Новината, която ще изскочи от там, ще стане обществено достояние в четвъртък, когато Централният съвет ще официализира решението на стратезите на партията. Разбирайте, и тежката дума на почетния председател на партията г-н Доган“, заяви в интервю за БНР Андай.
Той съобщи, че утре от 11.00 часа ще заседава ЦС, а в ранните следобедни часове председателят Мустафа Карадайъ ще обяви новината - за кого ще бъде ключовата им подкрепа.
Андай отбеляза още, че кампанията започна скучно, очакваха се предрешени избори, но дотук всеки от фаворитите направи грешки и ДПС няма как да не се възползва от това.
„Вариантите са три. Най-вероятният: Да се подкрепи Пламен Орешарски и той от 9-а, 10-11-та позиции, съобразно различните класации на социологическите агенции, и с резултат от 0,5 процента, да направи шеметен ръст за седмица и да се вмести на 4-5-6-то места. А на 6 ноември ще се пробва да атакува бронза“, заяви журналистът от 24rodopi.com.
Теоретично е възможно и да се отиграе схемата „гласуване по съвест“, но обиграна изборно партия като ДПС нямало да пропусне възможността за силно представяне след случилото се от началото на кампанията.
„И то в изборите, които допреди 2 седмици изглеждаха скучни и предрешени, а днес играчите правят толкова много грешки, че изненадите не са изключени. Т.е. с толкова внушителен процент, какъвто има ДПС, да не се възползваш от подадения ти пас, и да говориш за вот по съвест, е недалновидно. Освен това и "големият брат" в управление, и "малкият" декларираха, че ще се оттеглят, ако не постигнат определени резултати. Говоря за Бойко Борисов, който посочи, че ГЕРБ ще се оттегли от властта и ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Подобни бе изявлението и на Меглена Кунева за бъдещето на Реформаторския блок във властта, съобразно гласовете които биха постигнали“, каза Андай. Той подчерта, че голямата цел на ДПС е балотажът.
Съществувал още един вариант: ДПС да подкрепи една от водещите двойки още на първия тур, но това щяло да бъде грешен ход.
„Набелязаната двойка ще получи гласовете на ДПС на балотажа, защото ако открито се играе още сега, тази двойка рискува да се лиши от гласовете на около 50 000 – 60 000 гласа на по-патриотично настроени избиратели. Малко като бройка и процент, сравними с максимума, който ДПС може да даде на двойката, но пък изборната математика не е за подценяване“, добави той. Според него, на този етап ДПС са склонни на втория тур да играят за победата на кандидата на левицата ген. Румен Радев, но Бойко Борисов не бива да се подценява и че той може да изиграе печеливш ход на финала. Освен това не бива да изключваме и неформални разговори на лидерите на големите партии с ръководството на ДПС. „Тези разговори са невидими за обществото. Ако ги има, за тях знаят по трима-четирима лидери от тези формации“, посочи Андай.
Според него, на балотажа ДПС не само ще повлия за изхода на вота, но е индиректно ще се случи преброяването на гласовете на ДПС и на новата партия ДОСТ. „Те ще бъдат противници, поне това се очертава към този момент. Хипотетично може нещата да се завъртят така, че ДПС и ДОСТ да се окажат, макар и без прегръдка, в общ отбор“, каза Андай. Но това би станало наистина само, ако наистина лидер извън тези формации направи висш пилотаж в политиката.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/10/16 21:53

    Да те напекат " БАЙ Х.Й " , когато си на върха на хранителната верига и да спиш спокойно - това го може само един чОВЕК ! Великолепния ! Великия ! Красивия !Страхливия!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/10/16 22:35

    По добре Орешарски,отколкото Калинкитеееее от герп ЕООД Комерси ако има балотаж никкакъв глас за Калинкитеееее на Б.Б

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/10/16 06:52

    Ей в това е разликата между ДПС и ДОСТ
    На ДПС арите им казват със телеграми от сараите за кога да гласуват
    А от ДОСТ оставят избирателите сами да си определят за кого да гласуват
    Браво на ДОСТ вие сте демократи а не като ония роби с телеграми от сараите извинете ме но вече сме 21век а не 5век

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/10/16 07:35

    Ha da vidim sega boyko TIKVATA kolko darji na dumata si ili laje na poraziya dali na 6:11 sled vota 6te podade ostavka ili 6te pada na kolene NA DOGAN I DPS

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/10/16 07:35

    Ha da vidim sega boyko TIKVATA kolko darji na dumata si ili laje na poraziya dali na 6:11 sled vota 6te podade ostavka ili 6te pada na kolene NA DOGAN I DPS

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/10/16 07:56

    Не правете и ДОСТ етническа партия тя не е като дпс
    таз партия е на всички Български граждани независимо от етнос вяра и религия

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/10/16 08:16

    това е така защото българите предатели още на времето не разказаха играта на тези турски лидери и тази турска продажна ротивобългарска клика.сърбайте им попарата.ако избезе един истински българин излезе официално и разкаже това и подкани всичкибългари обединени да се включат турчин няма да остане

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/10/16 10:39

    То е ясно какво ще стане - ако подкрепата за Орешарски се окаже слаба,по конкретно в област Смолян, до Нова година ДПС може да има нов лидер. Очаквайте изненади.

    ОтговорИзтриване
  9. бай тошо20/10/16 12:43

    питам и отговор не желая. защо всички български партии от 27 години до ден днешен управлява ДпС-Ахмед Доган. Това не е ли дискриминация над БЪЛГАРИТЕ. И то не само в смесените региони, а навсякъде. Кой е Меди Доганов. Чета, че той държал парите. И по тази логика щом парата е у него, значи всичко трябва да е тяхно, а българският гражданин, накъде... и това е самата действителност. Продадоха България. Точка. Те са на работа, те са на добре заплатена работа, те са в държавни учреждения, където хонорарът им не е 200-300 лева. Те раждат. Българинът как е с тия 200-300... Дайте инфо, дайте опровержение- почнете от: нап, нои, горско стопанство, енерго, община, мвр, пожарна, гражданска защита. нищо против мюсюлмани, мохамедани, цигани, но и % българи, но ... всички партии са се втурачили в един единствен човек и той се казва Меди Дуганов... Жив и здрав да е. Той няма вина. Вината както винаги (Ньойски договор...1923) е в българските управници...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/10/16 13:28

    До 20/10/16 06:52
    По добре щеше да звучи; На ДПС от сараите в България; на ДОСТ пък от сараите в Турция.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/10/16 19:51

    13.28
    ТОЧНО

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.