„Прораснали картофи, с образувано в тях отровно вещество соланин, са яли децата в Кърджали, които са със симптоми на хранително натравяне. Позеленелите картофи също крият риск за здравето“, това заяви пред 24rodopi.com един от родителите на пострадалите деца, който е специалист по хранене. Други са на мнение, че става дума за чревна инфекция, но трябва да се изчакат резултатите от изследванията.
Както първи 24rodopi.com писа, над 20 деца са с разстройство и повръщане. Дали пък стафилококи са причината за отравянето на децата, ще покажат микробиологичните изследвания.
Столовата на средното училище „Йордан Йовков“ е затворена. Регионалната здравна инспекция и Регионалното управление по образование ще установяват чия е вината за случилото се. Възможно е проблемът да идва от доставчика на храни, не се изключват и лоши хигиенични условия в училищната кухня и столовата, но ще се проверява и версията за респираторен вирус.
„В петък децата са яли таратор и картофи на фурна. Прибраха се и започнаха да повръщат. Другите симптоми са разстройство и висока температура. Лекувахме ги при домашни условия. В понеделник бяха на училище. Госпожата каза, че 27 деца минали през болницата, а столовата е затворена“, разкри пред 24rodopi.com една от притеснените майки.
В нощта срещу вторник в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ бяха останали 5 деца, установи проверка на 24rodopi.com.
„Ученическо хранене“ контролира 8 ученически столови в Кърджали, но към момента е затворена е само една от тях.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/10/16 11:34

    А не е ли редно Сев. Овч., чиято фирма зарежда всички училища и детски градини да обясни защо продава покълнали картофи на цена 1,50 лева за килограм?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/10/16 11:39

    Задължение на ученическо хранене е контролиране на качеството на продуктите които се доставят и храните. Шефа трябва да отговаря за безотговорно отношение и безстопанственост.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/10/16 11:55

    Мръсотия по коридорите и класните стаи.

    ОтговорИзтриване
  4. Мамицата ви ще разплача и на проверяващите и на управителката леля ти Янка ако още един път се случи.Боклуци мръсни !!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/10/16 13:16

    И в Паисий има деца с повръщане и разстройство.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/10/16 13:21

    Да познаем ли КОЙ е доставчик на храните и ЧИЙ са фирмите в столовете ?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/10/16 13:51

    Как ще разплачеш мамицата на вирусите много интересно

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/10/16 14:09


    Анонимен
    Анонимен от 11/10/16 11:34

    "А не е ли редно Севдалин Овчаров, чиято фирма зарежда всички училища и детски градини да обясни защо продава покълнали картофи на цена 1,50 лева за килограм?"...Защото е пинтия....тоя път заплатата на ХЕИ, която дава на някой инспектор, май не е сработила....

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/10/16 14:17

    Според мен едва ли са отровени от картофите, по-реална е версията за лоша хигиена или служителите в стола да са болни, с една дума - стафилококи.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/10/16 14:46

    Хигиената навсякъде в училището под всякаква критика. Не е от храната.В момента има вироси и оплакванията са единтични. Ръководството на училището да поеме отговорност.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/10/16 19:44

    Kazaha che sa pili voda ot cheshmite,pak imashe avaria,a dori i bez avaria ,vodata vsichki znaem kolko e piteyna.Da se proveri vodata i da hvanat hrantutnitzite na Monopolista vik.İ li te ne sa dlajni da davat obyasnenie poneje sa nedosegaemi.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/10/16 20:11

    В Йордан Йовков, безплатната закуска се дава, не в стола, а в коридора от учителите. Плода също, а като се има в предвид, че е нямало вода три дни, причината може да е и в неизмития плод, В стола не са от вчера, а и хигиената е добра.

    ОтговорИзтриване
  13. Боже, слез и си събери вересиите!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/10/16 21:34

    В стола има няколко менюта за обяд. Моето дете също се храни там, но не е яло картофи същия ден и за късмет му няма нищо. Не ми е правило впечатление да е лоша хигиената, но каквато и да е причината се надявам да стане ясно.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/10/16 01:29

    ТРОЛЧЕТАТА НА ОВЧАРОВ СА СИ НАУЧИЛИ УРОКА. "УЧЕНИЧЕСКО ХРАНЕНЕ", РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИЛИЩЕТО, УЧИТЕЛИТЕ, ЛЕЛИЧКИТЕ, КОРИДОРИТЕ, СВЕТИ ПЕТЪР, АРМЕНСКИЯ ПОП И ВСЕКИ ДРУГ НО НЕ И ДОСТАВЧИКА НА ЛАНШЕН КОМПИР ПРЕЗ ОКТОМВРИ- СЕВДАЛИН ОВЧАРОВ. В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ТАЗИ ВЕЧЕР НЯМАШЕ ДА Е В "ТОНИ", А ЩЕШЕ ДА ТЪРКА НАРА. НО ... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА , ПЕЕ СЛАВИ ТРИФОНОВ И Е ПРАВ, НЯМА.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/10/16 07:42

    Лоша хигиена,фалшиви здравни книжки на персонала на кухнята,фалшив/симулативен/контрол на ОДБХ,с една дума - безхаберие!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.