Над 40 дами от различни населени места в община Ардино посетиха Одрин (Едирне), за да се запознаят с историческите и културни забележителности на пограничния турски град.
Еднодневната туристическа екскурзия по инициатива на Женското дружество на ДПС в града под Белите брези започна с разглеждане на Музея на Балканската война. Мемориалът се намира на невисок хълм край града, откъдето целият Одрин се вижда като на длан. В музея е направена пълна възстановка на военните действия от Балканската война. Уредена е експозиция, която разказва с предмети, картини, фотоси, манекени, облечени в турски военни униформи за обсадата. Докато се разхождаха из подземията на крепостта, ардинските дами изслушаха запис на турски език за историята на Одринската битка.
Ардинските жени посетиха и историческата джамия „Селимие”, построена в периода 1568-1575 от османския архитект Мимар Синан. Разгледаха старата джамия и покрития пазар. Отбиха се още в петъчния базар “Улус”, където цените са изгодни, а разнообразието от стоки голямо. Посетиха и търговския център „Кипа” . Всички се прибраха удовлетворени по домовете си, заредени и с положителни емоции.
Жените изказват сърдечните си благодарности към ръководството на ДПС в Ардино за добре организираната и прекрасна екскурзия.
Текст и снимка: Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/9/16 23:32

    stiga reklama dps ve putnici ste

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/9/16 06:59

    Всичко е ок но защо тъпчите зеленината

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/9/16 08:02

    В Ардино за детските градини нямало
    пари,ама за друго намират ДуПеСарите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/9/16 11:09

    Къде на картата на света пише одрин или Еdirne

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/9/16 19:28

    кемил кючуков защо ни излъга в падина пред изборно за екскурзията в турция.няма даже и една от падина и жълтуша.втори път няма да те покрепим много лъжеш

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/9/16 20:49

    Защо не ходите в Париж, във Бон, във Виена. Вижте там нравите, културата. Все в тая скапана турция ви са очите. Отворете малко тези очи бе хора! Турция ли е единствената държава за вас.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/9/16 23:17

    Към 20:49 Уважаеми господине, явно четеш и се информираш само от комунистически медии и затова си сляп към света. Ходи да видиш с очите си и след това, ако си малко реалист белким се освободиш от предразсъдъците си. Но въпреки това Турция се развива независимо от това ти дали виждаш или ненавиждаш. Само за твое сведение само голямата община на Истанбул се харчат пари за сезонни цветя и лалета колко бюджета на цяла България за една година. Така, че нерде Стамбол, нерде Ямбол, ако можеш да смяташ събиране и изваждане направи си малко аритметика, белким ти помогне да прогледнеш...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/9/16 10:20

    Къъъъъъммммм 23:17
    А сега кажи ми, не се ли интересувате само от тази ориенталска държава? Скоро всяка жена там ще е с фередже. Защо наистина казваш за тази държава, че харчела само за китки еди колко си пари, а не казваш, колко харчи поне една европейска държава. Ми просто е като да сготвиш фасул. Защото и теб не те интересува. Чинака ти е обърнат така, че да хваща телевизията на тази джамахирия, и живота е песен. Ехххх малки човекоооо, ехххх. Четеш за тази държава, а за Полша, Германия, Финландия, Чехия, Холандия, Франция си гьон. Чист фанатизъм. турците не са готови да живеят с българите, не обратното. турците не са готови да живеят с никого, за това още 350 години, ще сте кандидат член на ЕС. Аде пътувай с кервана.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/9/16 16:21

    Към многото Ъ-та и М-та. Ако хората са доволни от начина си на живот тебе какво те интересува кой къде ще ходи бе джанъм, кой как се облича и как ще се казва (нали едно време и там се бъркахте), какъв се чувствува по етнос. Въпроса е от къде намираш правото да се месиш в личния живот на хората. Всеки може да разграничава хубавото от лошото, разбира от доброто и лошото, ако много ти се иска да ходят по Европа дай им пари, недей им дава акъл, това е въпроса. Хората немат пари за дискотека, ати искаш по Европа да ходят. Като имат пари хората сигурно ще си позволят и други страни. Аз не чета за тези страни, а ги обокалям и виждам какво са що са, така, че за мен недей бра грижа. Така, че добре ще ти дойде да направиш една обиколка из Босфора и да седнеш в някой ресторант край Босфора (според джоба ти) и да пийнеш една студена ракия с истинско мезе, ама истинско (от всякакви морски животинки и всякакво месо), за да видиш и знеш, че ракия може да се пие и без сланина (вместо мезе). Виж там и се увери с очите и ушите си, че хората там не пърдят гласно на улицата и не всичко движещо, плаващо и хвърчащо се подлага на .бан и то отзад, вероятно ти си от тези паранояци и такива предразсъдъци за Турция и турците. Така, че живей си живота бе брачед, какво те интересува дали някой ще се насере в гащите си, ще ходи с буци в .ъза или пък ще ходи в тоалетната и ще се подмива. Комплекси, комплекси и комплекси.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/9/16 12:58

    Много е прав 16:21
    Ама пък едно знам, от аму.....джите нищо не става. Каква Европа, какви 5 лева? Те даже не знаят какво правят на планетата Земя. Те са за извън орбита някъде.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.