Областният управител Илия Илиев бе гост на Националния женски тракийски събор-поклонение и празник на крумовградското село Аврен, в който взеха участие стотици жители на региона и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България. „Поздравявам ви, че ревностно защитавате традициите и браните историческата правда. Славно е миналото на тракийци, жилави са техните корени, а делата им са пример за родолюбие, стоицизъм и човешко достойнство. Пожелавам ви здраве, разбирателство и все така да почитате уроците на историята и подвига на предците си“, обърна се Илиев към домакините и гостите на събора.
Поклонението в Аврен се организира в чест на зверски избитите от башибозука в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция, през 1913 г., припомнят от пресцентър на Областна администрация.
Пред паметника, издигнат в тяхна памет, отец Александър отслужи заупокойна молитва, а присъстващите поднесоха венци и цветя. Местните хора и самодейците, които изнесоха богата фолклорна програма бяха поздравени от кметицата на селото Милена Алекова, кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, почетният председател на Националния женски тракийски съюз Петра Мечева, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и др. Състави от региона показаха пъстротата на родопската песен, танц и носия.
Сред гостите бе и началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, а от името на народния представител Цвета Караянчева бяха поднесени венец и поздравителен адрес, в който тя пожелава на тракийци да са здрави, горди с миналото си и предани на традициите и да тачат самобитното народно изкуство, „дето нито огън го гори, нито ятаган го сеч“.
След събора областният управител Илиев направи оглед на пътя за Гърция, изграден с европейски средства.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/9/16 03:49

    Mnogo vajno...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/9/16 06:57

    поклон пред загиналите
    но те са избити от четат на домусчиев

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/9/16 11:35

    Голямо напъване за да направят хубав празник...., но Антонов е най достойния кмет и не могат да го стигнат.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/9/16 17:45

    Къде са младите защо не им давате път
    Омръзнахте на народа да ви гледаме
    Стига сте лапали ако ще лапате поне се скрийте
    Вижте сцената да виждате някой млад на трибуната всички са или пенсии или за пенсия
    Вие това което успяхте го направихте и това е че се отървахте от младите и кадърни хора и ги пратихте на запад и ДПС И ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/9/16 17:49

    Много сте жалки защо г-н Антонов го няма на трибуната
    Ако го нямаше тези традиции да си бяха останали в историята
    Авренчани докато е жив построете на бившия си кмет Антонов паметник той го заслужава
    В битка с управлаващите е запазил всичко това не могат да го направят нито един ДПСАР ИЛИ ГЕРБЕР покажете друг като него в община Крумосело

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/9/16 19:17

    Ако Антонов се бе появил бая народ щеше да го оплюе че оставиха със Здравка хората без ниви,очертаха ги като мери и пасища.Похвалете ги още мъничко и видите какъв заек ще изскочи. Къта се като мушморок съветник, на каква ли цена

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/9/16 00:06

    Единствено не мога да разбера този ПОП каква работа има в с.Аврен, където няма нито един тракиец (изцяло помашко село)....Построиха църква, която се отваря само от събор на събор и ако не идват тракийци даже няма да се отвори. НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА, РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ-ПОСЛЕ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/9/16 10:30

    До 19.17 Пийте си редовно хапчета.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.