Кой е важният човек на опасния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за държавен преврат, заради когото в следващите дни в София ще пристигне специален екип на правителството на Турция?
Този въпрос възникна след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви: „Предателите, които искаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган в Мармарис се опитаха да избягат. Армията, полицията и дори гражданите търсят тези предатели навсякъде. В която и да е бърлога да влязат, ще ги намерим и ще изправим пред съда. Изпращаме една делегация в България. Там има един предател, който беше избягал преди. Ще то вземем и докараме в Турция". Както вече 24rodopi.com писа, министърът заяви това на площад „Джумхуриет" в Анталия, където се проведе многохиляден митинг с участието на турски и руски граждани.
По всяка вероятност става дума за Абдуллах Бююк (на снимката), който в началото на март тази година поиска политическо убежище в България. Той е фетхулахчия, не го крие. Анкара иска екстрадирането му, защото е следствен по дело за тероризъм. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта. Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана.
Абдуллах Бююк идва в България в началото на 2016 година.
"В Турция се закриват телевизии. Държавата слага ръка на вестници. Бизнесмени са хвърлени в затвора. С преподавателите се постъпва по същия начин. Някои са затваряни. Подлагат фирмите ни на финансови проверки. Не е възможно да работиш необезпокояван и да се занимаваш с търговия в такава обстановка, да заявяваш възгледите си и да живееш спокойно", разказа през март пред екип на Нова тв Бююк.
В Турция той продава домейни в интернет. 43-годишният бизнесмен не крие, че членува в движението "Хизмет" на Фетхуллах Гюлен.
„17 души бяха арестувани през септември 2015-та година, един от тях е Абдуллах Бююк. Въпреки, че прокуратурата искаше той да остане в ареста, съдът го освободи и той избяга в България. Интерпол го обяви за издирване по света. Той е обвиняван, че финансирал терористична организация", заявиха пред 24rodopi.com истанбулски репортери, които са отразявали акцията.
"В обвинителния акт е записано, че са атакували терористична организация и ние сме тази организация. Твърди се, че сме обсъждали за коя партия ще гласуваме, на кои от студентите в затруднение да отпуснем стипендия. Да помагаш на нуждаещи се няма как да бъде терористична дейност. Срещу нас бе хвърлена клевета", това пък е позицията на Бююк.
24rodopi.com
„Дребен" служител на FETO ли е Абдуллах Бююк? Възможно ли е в България да се укрива „прокурорът на Гюлен" – четете по-късно само в 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/16 09:51

    Хайде стига глупости. Щели да дойдат в България и да вземат. Това да не е да си купуваш дюнер на пазара!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/8/16 10:45

    Ами за ЕРДО хората вече не струват нищо повече от дюнер.Не е виновен ,който яде зелката ,а този който му го дава.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/8/16 11:27

    След като е техен гражданин да си го взимат.Не ни трябват техните проблеми.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/8/16 11:52

    Службите за сигурност и стоящите зад тях наказателни команди стъпват твърдо и уверено на територията на България след подадена зелена светлина от страна на управляващите.Ние за разлика от тях ,не можем да приберем управителя на КТ банка ,живеещ от доста време в съседен Белград.Сравнението е шокиращо за нас като държава ,народа ни търси възмездие и вика неволята.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/8/16 11:59

    да не е някой от сараите бре?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/8/16 12:57

    там ли се крие този ?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/8/16 13:14

    Всички грехове на сегашното управление се измиват с обстановката. А колко невинни светила на турския народ пострадаха през тези години? Сега след случилото се чува голгота и всеки крещи и вика " Да живее Демокрацията". Да ви прави впечатление някой да скандира да живее "Републиката"? Не! А, защо? Защото може би по този начин искат да отслабват Кемализма.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.