Целта на Общината: Засилване на интереса към зеленчукопроизводството

На 10 септември, в деня на традиционния есенен празник на община Кирково, ще бъде поставено началото на Фестивал на чушката. Целта на общинското ръководство е да засили интереса към зеленчукопроизводството, а в същото време да внесе и ново събитие в културния календар на Кирково. В рамките на фестивала ще бъдат организирани различни културни мероприятия. Тази година са засяти над 700 дка чушки на територията на община Кирково, като най-голямо е количеството на декарите в района на с. Чорбаджийско, откъдето са и най-големите производители.
Зам-кметът на Община Кирково Валентина Димитрова отговори на въпросите ни, свързани с Фестивала на чушката.

- Какво целите с подобен фестивал?

-Основната цел на този фестивал е да се популяризира отглеждането от местното население на традиционната българска чушка като емблема на региона и поминък на голяма част от населението. От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в нашия край, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаляване както на площите, така и на стопаните, отглеждащи тютюн. В последните няколко години  голяма част от селскостопанските производители се преорентираха и сега районът е най-големият производител на чушки в областта.

 - Фестивалът на чушката ще стимулира ли развитието на туризма в района?

-Основна идея при организирането на Фестивала на чушката е да популяризираме отглеждането на традиционната българска чушка като основен зеленчук в нашата кухня и в същото време да се търсят алтернативи за повишаване на доходите на местното население като съчетаем всичко това с развитие и обогатяване на културния живот, съхраняване на самобитността, обичаите и традициите, както и да търсим начини чрез тези наши идеи да стимулираме и развитието на туризма в общината, който е един от основните ни приоритети.
Искаме чрез този наш празник да засилим интереса на хората към зеленчукопроизводството и в същото време да внесем нещо ново в нашите празнични дни, дори в целия ни културен календар. Много ни радва фактът, че напоследък се наблюдава засилен интерес на младите хора не само от нашата община към българското, родното, традиционното и все повече те се включват в нашите мероприятия. Ние искаме да откликнем на техните желания като се опитваме да търсим разнообразни форми за развитие и обогатяване на културния живот и запазване на обичаите и традициите.

- Какво съдържа програмата на фестивала?

-През целия ден ще има богата музикална програма, много конкурси, награди, песни, танци и изложби. Специален гост на фестивала ще бъде Ути Бъчваров – най-известният телевизионен кулинар у нас, който ще приготви прочутия миш-маш за всички гости на празника на фона на песните на Веселин Маринов.
Ути ще оценява специалитетите в организирания кулинарен конкурс. Фестивалът ще бъде открит от 100 каба гайди .Най-малките участници ще имат възможност да се изявят с рисунки на зеленчукова тема в детска шатра.Фотоизложба ще запознае всички, които проявяват интерес към процеса на произвеждането на чушките и най-добрите производители. Участие в програмата за празника ще вземат танцовите самодейни групи от община Кирково. Танцова група „Фен" клуб от Смолян ще е тук, а хумористи ще забавляват малки и големи.
Специални гости на празника ще бъдат и нашите приятели от Мароня-Гърция, които ще пеят и свирят на гръцки и турски език. Празникът ще завърши с кръшните хора  и песни на любимия на всички ценители на народната музика оркестър „Канари".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/8/16 16:08

    Г-жо Вие явно нямате представа колко чушки се произвеждат например: в с.Звиница, с.Рудина, край гр.Крумовград. Със сигурност те са по-големи производители. Не е лошо да ги поканите на Вашия празник, има какво да научите от тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/8/16 19:28

    Браво за смелостта им
    10съветника минават към ПП ДОСТ след Курбан Байрям

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/8/16 20:45

    Абе...стига с тая политика.Недейте им се бърка. Дайте на хората препитание, работа...те ще си изкарат парите, защото са работни.
    Ами, организирайте си и Вие от другите райони. Па и да отидате на празника никой няма да Ви изгони. Тъкмо ще е по-весело.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/8/16 20:47

    Mladite hora gi nqma te shte zasilvat interesa koi shte gi raboti teq chushki nima vashite deca shte rabotqt

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/8/16 20:50

    Какъв фестивал организирате,госпожо. Хората плачат с кървави сълзи, защото няма пазар и чушката се разваля на полето.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/8/16 21:00

    Хубаво да свирят ама гладна мечка хоро не играе. Като имаме толкова други по важни проблими не ни е до игра

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/8/16 10:07

    Ако искате да да се популяризирате отглеждането от местното население на традиционната българска чушка като емблема на региона и поминък на голяма част от населението защо не пускате язовирската вода за селата Китна и Могиляне,където стотици декари пустеят?.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/8/16 11:27

    Защо не пускате всичките коментари?Нека да знаят какво е реалното отношение към проблемите на хората.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/8/16 13:48

    Инициативата е несъмнено с добро намерение, но хайде стига с тези глупости. Фестивал на чушката...?!?!? Къде са традициите в производството на чушки. Садят се масово едва от 4-5 години до следващата култура (европрограма) която се появи (било то картоф или домат).Всяка година различен фестивал ли ще правим? Популяризирайте добрата природа, гостоприемството и топлото сърце на кирковчанина. Турист за нива с чушка няма да дойде!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Росица Генчева31/8/16 15:30

    Е, то бива, бива,ама как нищо не можем да оценим, та дори и един положителен жест. Кирково с години провежда какви ли не празници, точно от уважение и признателност към хората си. Браво на кмета и целият му екип!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.