Абдуллах Бююк пребиваваше в България с кодовото си име Ферхат Туналъ, разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници.
Екстрадираният член на групировката на Гюлен FETO е собственик на една от най-големите фирми за продажба на домейни в Турция. Дружеството се казва „Фетхуллах Билишим Ширкети” (ФБС) и има над 60 хиляди клиенти, между които са крупни банки в страната.
Специалисти по сигурността в Анкара разкриха пред 24rodopi.com, че фирмата на Бююк, чрез сървърите си е събирала лични данни за стотици хиляди турски граждани.
През месец септември м.г., с прокурорска заповед полицията започва да следи входа и изхода на фирмата на Абдуллах Бююк. ФБС се намира на булевард "Либадийе" в истанбулския квартал Юскюдар. Полицаите имат предварителна информация, че „финансистът на Гюлен” ще проведе събрание с бизнесмени от района за събиране на „химмет” (дарение).  Химмет е схемата, по която организацията на Гюлен събира милиони лири.
Полицаите започват да следят пететажната сграда, където всеки вторник Бююк се събира с бизнесмени и обсъждат кой колко и как ще даде „химмет” за Гюлен.
Събранието е уговорено за 21.00 часа, но когато полицаите искат да влязат в сградата, виждат, че вратата е заключена. Единият от тях чупи стъкло и отваря вратата.
Качват се в офиса на Бююк, където той и още 9-има бизнесмени провеждат събрание. Телефоните са им оставени пред вратата, за да не бъдат подслушвани.
Когато полицаите влизат в стаята, единият от бизнесмените разкъсва някаква бележка на парчета. Полицаите залепват скъсаните парчета и възстановяват бележката, където се вижда, че са написани дарените сумите и имената на дарителите.
Бююк заедно с деветте бизнесмени са отведени в полицията за разпит. При разпитите трима признават, че са се събрали да обсъдят финансовите потоци, които се вливат в организацията на Гюлен.
След разпитите Бююк и другите са освободени до делото, което трябвало да започне три дни по-късно. Точно преди делото обаче Бююк бяга в България.
Специалисти по сигурността, които пожелаха да останат анонимни, заявиха пред 24rodopi.com, че като се има предвид събирането и обработката на лични данни на стотици хиляди турски граждани от фирмата на Бююк в Турция и предаването им в информационния масив на чужда разузнавателна служба, ще е интересно да се проследи каква търговска дейност е развивал Бююк в България и кой му е помагал.
Междувременно днес „Анадолската агенция“ съобщи, че двама бегълци, заподозрени в участие в кюрдската терористична организация PKK в Турция, са предадени от българските на турските власти. Те са напуснали Турция в района на Къркларели, но били задържани от наши полицаи. Върнатите обратно в Турция бегълци са Р. И. и С. К.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/16 23:23

    Егати и ние защищаваме този нехранимайко, който ни е откраднал личните данни.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/8/16 23:37

    Opalaa stana to ko to stana ko e pravil tozi v BG POD PRikritie ? i na kogo ? Nali be6e nevinen 5ak gery go bqha izkarali mediite v Bulgariq

    ОтговорИзтриване
  3. Реджеп от Лисиците14/8/16 03:53

    Сега ще се подвизава в зандана в Tурция под кодовото име "Yırtık büzuk"

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/8/16 09:34

    Да живеее БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/8/16 09:39

    Боклуци

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/8/16 09:41

    Щом българските власти са екстрадирали въпросния господин, значи са имали основание за това! Стига сме си говорели, каквото ни дойде...Властта си има и тайни информации, които не бива да се "разкодират" с разни предположения!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/8/16 17:12

    А бе реално погледнато сега хванаха него и той ще бере пешкира. Но в същност кой знае колко като него през годините и сега са в театъра на влияние, разпарчосване в нашата татковина. И не само Фетоджии и сегашни влиятелни подгласници на разни категории ходжи духовници,политици, бизнесмени, мошеници са реално за пеналтъ, но възмездието зависи от посоката на вятъра. А сега вятъра е много каръшък.

    ОтговорИзтриване
  8. Спомнете си атентата срещу Папата!В България се разхождаха,какви ли не,ама не случайно!И сега нищо не с обещават,когато ги приемат и им дават разрешение за 'бизнес!Съвсем неясна стана картината!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/8/16 11:41

    В-К ЗАМАН НЕ Е ЛИ ЧАСТ ОТ ПРИХОДА ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ФЕТО?ЗА ТОЗИ ВЕСТНИК ВСИЧКИ ОБЩИНИ И КМЕТСТВА БЯХА АБОНИРАНИ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.