100 часа ще работи в полза на обществото шофьор от Пловдив, който се опита да пробута рушвет на родопски полицаи. С.А. бил спрян за проверка от автопатрул на път за „Маказа". Документите, които представил обаче се оказали на… баща му. Мъжът се оправдал със съпругата си, която погрешка му дала вместо неговите, чужди документи и контролен талон. Полицаите от Областната дирекция на МВР в Кърджали извършили проверка, която установила, че пловдивчанинът има редовна шофьорска книжка. Мъжът щял да се размине единствено с фиш, но решил да мине още „по-тънко"-с почерпка. За целта С.А. мушнал между документите банкнота от 20 лева. Виждайки я униформеният служител го попитал „Какви са тези пари?". Отговорът „Да се почерпите" довел до повикване на дежурна оперативна група.
Прокуратурата в Кърджали поиска 8 месеца условна присъда за шофьора-рушветчия. Съдът обаче го наказа с пробация за срок от година, както и с глоба в размер на 500 лева.
„Обществената опасност на деянието като вид е висока, но в конкретния случай, следва да се определи по-скоро като типична за този вид престъпления, а с оглед размера на подкупа и като изключително занижена. Съдът намира, че в случая освен наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства е налице и изключително такова, а именно размерът на подкупа-по 10 лв. на човек. Тази сума е изключително ниска, което трябва да бъде отчетено подобаващо. Поради това съдът намира, че наказание „лишаване от свобода" дори и в минимален размер се явява несъразмерно тежко за конкретния казус", мотивираха решението си магистратите в Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/16 16:37

    " а именно размерът на подкупа-по 10 лв. на човек. Тази сума е изключително ниска". Че то ако сумата бе по-голяма нямаше да се стигне до съд, а до "извънсъдебно споразумение".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/8/16 21:56

    Господа на 20лева вече никой не гледа. Чужденците пътуващи по пътя маказа плащат в евро и никой не ти обръща внимание на лева и особенно ако са 20

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/8/16 07:47

    Politsay lesno li se stava.za 20.lv.zashto da izgubi coveka rabotata si.ot1000lv.tozi glupak deto si misli ce vsicko se kupuva sis pari.jestoko se lije.uniformeniyat ima dostoynstvo.cest.spored men vece koytounijava.politsay sis podkup.3dena da e na toplo imalko boy po tikvatamu.samo taka shte mu doyde akila nahayvanina

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.