9-годишната Жасмина от Неделино ще бъде отгледана от баща си. Това реши Окръжният съд в Пловдив, който сложи точка на 6-годишната съдебна сага относно попечителството на момиченцето. Севдалин Чандъров спечели делото срещу бившата си съпруга - румънската гражданка Андрина Веронику, научи 24rodopi.com.
Припомняме, че Върховният съд прати казуса за разглеждане в Пловдив след като магистратите в Кърджали и Смолян си направиха отводи.
Колко време би било необходимо 9-годишно дете да научи румънски език и да продължи образованието си в Румъния без особени трудности и сътресения, като запази нивото си на социални контакти? На този въпрос трябваше да отговори психологично-педагогическа експертиза, която бе назначена от окръжните магистрати. Всички оценки, които бяха дадени от експертите пък бяха в полза на бащата Севдалин Чандъров.
Припомняме, че главоболията за бащата Севдалин започнаха преди шест години, когато майката на Жасмина заминава за Испания, а точно тогава двегодишната им дъщеря постъпва в болница. Година и половина по-късно румънската гражданска неочаквано иска развод от българския си съпруг и преустановява контактите с дъщеря си. Майката получи родителските права от Районния съд в Смолян, а окръжните съдии в Смолян и Кърджали потвърдиха това решение. Веднага след решението миналия септември, Севдалин Чандъров започна гладна стачка пред съда в Кърджали. Дни по-късно протестът му се пренесе пред сградата на Висшия съдебен съвет в София, където бащата бе арестуван. ВСС изслуша неделинеца и взе отношение по случая.
„Детето се учи отлично. То не знае и дума румънски. Как ще живее там? Разбрахме, че бившата ми жена живее с друг мъж, който има три деца. Всички експертни мнения на социални работници са в моя полза. Дори в съдебната зала можех да докарам един автобус свидетели, за да потвърдят как се грижа за детето. В хода на делото обаче ми казват, че нямало проблем - Жаси била малка, можела да се адаптира и да научи румънски!?", разказа за 24rodopi.com Севдалин за съдебната си битка.
Само преди дни имаше рожден ден, а решението на съда бе един много голям подарък за нея. Благодаря на магистратите в Пловдив, които не позволиха едно българско дете да бъде отведено в чужбина против волята му", коментира за 24rodopi.com неделинецът Севдалин Чандъров.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/7/16 22:44

    super novina, bravo na sudiite! sega ostava ba6tata da gleda deteto kakto trqbva,uspeh!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/7/16 22:06

    Kakav sram ,samo za6to maykata e rumanka,taka be i sadbata na balgarka v angliya i tam sada re6i v polza na ba6tata,derzayte prodajni sadii dano i na va6ite detsa da vi se slu4i sa6toto,day boje.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.