Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви след посещението си в Странджа, че е видяла уникални неща.
"Аз за първи път съм в Странджа и трябва да кажа, че има какво да се види и да се включи в маршрутите на големите туроператори, така, че туристите, които идват на морето да могат да се отбиват и насам – само на 30 км от Бургас", каза кърджалийката на пресконференция в Средец.
"Качихме се на храма на слънцето – древнотракийското светилище на 2500 години Марков камък. Това е нещо уникално в сърцето на Странджа... В дулмисите видяхме много запазени гробове и обичай още от тракийско време. Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания да популяризираме това, което е открито в областта и и специално внимание ще бъде обърнато на вампирите", уточни министър Ангелкова.
Както вече 24rodopi.com писа, японци снимаха преди 3 години документален филм за вампирите по българските земи. Снимачният екип на телевизия „Асафи“ се качи и на открития от покойния вече Иван Балкански скален комплекс "Перперикон" край Кърджали, където в началото на септември 2013-та археолози разкриха гроб от XIII век, в който е погребан мъж на възраст около 35 години.
Преди погребението е бил извършен ритуал срещу вампирясване и в лявата част на трупа е бил забит лемеж (желязна част от рало). Японците записаха разказа на наследника на Иван Балкански - Николай Овчаров, за средновековните обичаи против вампирясване.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/6/16 07:58

    Спрете се вече бе,тая в час ли е.Овчаров с това ли им пълниш картуните на тиквите!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/6/16 08:54

    az kato te gledam veche gi populiarizirash

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/6/16 12:21

    Наистина спрете се! Що за глупости? Защо друг археолог не открива вампири , а само Овчаров. А министърката малко повече да чете и да не търси сензации.Имаме достатъчно интересна история, не е необходимо да поднасяме на туристите измислици.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/6/16 14:22

    ДО ОВЧАРОВ И АНГЕЛКОВА- В РОДОПИТЕ ОСВЕН ВАМПИРИ ИМА И МНОГО КОМПИРИ, НАВСЯКЪДЕ СА, САМО СЕ ОГЛЕДАЙТЕ ИЛИ ПОГЛЕДНЕТЕ В ОГЛЕДАЛОТО!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/6/16 14:42

    Достатъчни са няколко билборда с нейния лик !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/6/16 19:10

    Plashat robite i migrantite...:-):-):-) da ne pitat kade troshi bg levovete i euro na bg suverena bas bakam feodal boycho efendi...:-):-):-):-)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/6/16 20:40

    A, kakva genitalna idea!:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/6/16 21:47

    Не е важно кой, а че ще спомогнат за популяризирането на нещо! А това са допълнителни пари! Така че... Я, си мълчете! Ако всички мислеха така, то и Перперикон щеше да остане просто като обикновен камък. И верно, че в Родопите е имало вампири, огледайте се- още ги има... Енергийни вампири, които вечно са недоволни, оплакват се и смучат жизнената енергия на околните!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/6/16 22:46

    21:47 КАЗВА- НЕ ПРЕЧЕТЕ НА ГЕРБ ДА КРАДАТ😁

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.