Фестивал на чушката ще рекламира община Кирково. Идеята е заимствана от Празника на черешата в съседна Гърция, където гост беше кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той се провежда всяка година в началото на юни в граничното село Асомати. Продължава три дни.
Идеята е гостите на фестивала да научат, че районът е земеделски и там се отглеждат най-качествените череши, разказа кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.
"Това е един хубав повод за популяризиране на една нова земеделска култура, която може да допринесе за по-добри доходи на населението. Теренът е подобен на нашия в област Кърджали. В цялата област може да се преориентират хората към садене на зеленчуци", заяви Шинаси Сюлейман.
Чушката може да бъде и лице на местен празник, смята кметът на Кирково.
"Да има веселба и малко реклама. Можем да измислим като атракция примерно как се прави лютеница", допълни той.
След срива в тютюнопроизводството много стопани се преориентираха и сега районът е най-големият производител на капия в областта. Търговци от вътрешността на страната идват да купуват стока в Бенковски и Чорбаджийско.
24rodopi.com
На снимките:
Шинаси Сюлейман (вдясно) и гръцкият му колега Исмет Кадъ обсъждат фестивалите: Асомати се прочу с черешите, шансът на Кирково е в капията;
Фестивалът на черешата

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/6/16 12:06

    И чушката вече свърши,няма кой да работи , всички станаха партийци , кметове, чиновници... С парите от субсидиите за тютюна си накупиха БМВ-та, само кравите се увеличават, нали има далавера там.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/6/16 14:39

    с.Звезделина и Комунига и там се отглеждаха чушки но уви

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/6/16 22:29

    А ШАФРАН ШЕ ИМА ЛИ ШАФРАН? А БЯЛ РИГАН НА ЮНАЛ ТАСИМ, А ФРЕНСКА ОВЦА- 250 КИЛА ШЕ ИМА ЛИ??? А ОГРОМНИ МАСИВИ С ПЛОДИРОДНИ И СТУДОУСТОЙЧИВИ МАСЛИНИ ШЕ ИМАЛИ БА??? ОХЛЮВИ И ЧЕРВЕИ ШЕ ГЛЕДАМЕ ЛИ??? КАКВО ДРУГО ОСТАНА, ГОГАН ДА ПОДСКАЖЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/6/16 22:57

      Те кравите ни са по 100кг, ти овца 250кг ще гледаш😀 Стига глупости бе😆

      Изтриване
  4. Анонимен9/6/16 00:51

    bravo Shinasi ti si coveka nqma oshte edna godina ot mandata a do sega tolkova mnogo napravi,tisi nadejdata na Kirkovo

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.