Всяка вечер в Диамандово организират благотворителни вечери


 
Гюнер ШЮКРИ
Благотворителна вечеря – ифтар, организират всяка вечер по време на Свещения месец Рамазан в местната джамия на квартал Диамандово към ардинското село Бял извор. Традицията се е запазила повече от 100 години. Всеки ден организацията за религиозната вечеря е поверена на едно семейство, което приготвя храна за около 30 души, които постят.
Димандово се прочу преди 13 години, когато местен комитет накара жителите на селото да се подпишат за закриването му и обособяването в квартал към село Бял извор. Решението мина, след което бяха закрити здравна служба, училище… Диамандово се обезлюди.
"Нека Всевишния (Аллах) приеме ибадета ни през всички дни и нощи на най-прекрасния от месеците – месец Рамазан", казва 61-годишният Ахмед Узун и допълва, че тази традиция е останала от прадедите му. Диамандово е единственото населено място на територията на общината където жителите му приготвят ифтар за имамина на джамията и на вярващите, които посещават вечерната молитва, теравих намаз", казва още Узун. Той е сигурен, че и неговите деца и внуци ще продължат тази вековна традиция.
Всяка година по време на Рамазана на една вечер от ифтара гостува и кметът на общината Ресми Мурад. Тази година местните отново го очакват, за да споделят и обсъдят текущите проблеми на джамията, които винаги са били решавани от него.
Джамията в Диамандово е една от най-старите в региона (никой не помни кога е изградена). В момента се намира в отлично състояние благодарение на местното население, които непрекъснато обновяват молитвения дом. Специално за Рамазана диамандовци собственоръчно са направили уникална осветителна инсталация на минарето на джамията, което се извисява на 30 метра.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/6/16 11:45

    Добре, че Диамандовци тачат религията си! Но трябва да се знаят и някои истини! Преди 120 години на голото бърдо над Ак Бунар в посока Сариевци е нямало нито къща, нито джамия... Застрояването на хребета започва между двете Световни войни от миналия век, като всички са пришелци от селата Падина, Жълтуша и Неделино! Има и една фамилия от Гарване! Така че, Диамандово е младо поселище, като населението му е изцяло българомохамеданско... Достатъчно е да разгърнете Емлячните книги на кметство Бял извор за да видите за какво става дума... Нищо лошо! Нека българите мохамедани от Диамандово да си тачат религията и да са лоялни граждани на държавата си!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/6/16 14:39

    Цитат от статията на списарушката:"Джамията в Диамандово е една от най-старите в региона (никой не помни кога е изградена)".
    Аз помня и тя е на годините на дядо ми рахметлията, глупако. Това, което си снимал, този лунапарк, няма нищо общо с първата джамия. Учудвам се как не си я определил и нея като "Оникална"!

    Очерк за ислямизираните българи и националновъзродителния процес
    Христо Христов (ред.), Георги Янков (съст.): Значителна била ролята на мюсюлманското духовенство и за утвърждаването на турския език в селищата, засегнати от езикова асимилация още по време на османското робство, както и за неговото внедряване сред мюсюлманското население, говорещо на български език. Особено показателен е случаят с българското мохамеданско население в с. Диамандово, Белизворска община, в Източните Родопи. Ходжата на това село Хафъз Шефкет непосредствено след Балканската война свикал цялото мъжко население в джамията и казал, че мюсюлманите не бива да общуват помежду си на български език, че това повелява Коранът. След това всички присъствуващи положили клетва. Образувана била специална тайна комисия, която да следи и донася за изпълнението на клетвата. Нарушителите били подлагани на различен вид репресии. За петнадесет-двадесет години в селото, в което всички преди това говорели на чист български език, започнало масово да се общува на турски език. Вследствие на това през април 1933 г. (само след 20 години) жителите на селото подават групово заявление до общинския кмет на с. Бял извор да им се издаде удостоверение, че са „турци” и че говоримият им език е „турският”. Този документ им бил необходим с цел закриването на българското училище в селото.
    Преди да си публикуваш следващият път "О,никалните" глупости, чети!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/6/16 15:23

    Недей се Излага 11:45!Толкова си далеч от историята че ставаш Смешен! В Диамандово до Джамията има запазени гробове на 360 години!Може да се провери от човек който има елементарни познания по арабски!Моята баба е родена през 1912 година в същото село а нейната баба също там!Първото медресе в района е било до джамията

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/6/16 19:42

    До 1908 година по Диамандовския сърт е нямало нито къща, нито джамия, нито гробище, нито кучета, нито котки нито нищо... Всички живеещи днес по този сърт са придошли около 1912 година от Неделино, Падина, Жълтужа, Гарване и са чисти помаци-българи мохамедани! Днешните диамандовци и да подскачат и да не подскачат, това е истината-българи са мохамедани!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/6/16 00:48

    Вярно е! Диамандовци са помаци.И аз съм от там ,но някак си не искам да се определя като такъв.Така е и със всички...просто тачат турското.Иначе Диамандовци са супер хора,интелигентни и просветени.Аллах да ни е на помощ,амин!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/6/16 00:50

    В емлячните регистри на Диаманово няма нито едно християнско име. Ползвал съм ги много пъти. Диамандовци са такива за каквито се имат т.е. турци.

    ОтговорИзтриване
  7. Диамандовци са вярващи тъпак кат не знаеш за историята мълчи диамандовци са най умните в общината имат повече вишисти от годините на бабати и дядоти смотаняк и неса помаци а корена им е от коня и са най големите турци

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/6/16 09:55

    Право на Диамандовци е да се самоопределят като турци! Тяхно право е! Някои от тях се самоопределят като марсианаци! Добре, право им е! Други се смятат за японци, правилно, тяхно право е! Има дори един, който смята, че е дошъл от Юпитер, правилно!Правилно, това е правото на самоопределение! По кръв обаче, диамандовци са си чисти българи от християнски произход, придошли от околните българомохамедански села! И да рипкат, и да скачат, това показват генетичните научни изследвания!Диамандовци са дьонмета, като всички други помаци! Нищо лошо в това-стига да не се смятат за по-велики от Пейгамбер Мохамед! Защото из между Диамандовци има и такива откачалки! Простено да им е, наред с инсанлъка върви и хайванлъка!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/6/16 10:06

    Естествено е че в емлячните книги на Диамандово няма записвания с български имена! Когато започва заселването на диамандовския сърт около 1912 година, прииждащите от околните села са българи с мохамедански имена, демек, помаци! За това и записванията в емлячяните книги са с мохамедански имена! Но срещу нито едно мохамеданско име не пише-турчин! Защото турски имена няма! Има мохамедански имена, които са с арабски произход!Държавата Турция е основана през 1923 година от Мустафа Кемал Паша, а Диамандово започва да се заселва от българи мохамедани преди възникване на Турция като държава: 1908-1912 година! Тогава турци е нямало! Турци са всички, които са се родили в държавата Турция след създаването й през 1923 година...В края на септември, тази година Турция ще чества 93 години от създаването си... Диамандовци са по-стари от държавата Турция, за да се самоопределят като турци...Те са си чисти помаци!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/6/16 13:17

    hepimiz Osmanlının torunlarıyız

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/6/16 13:23

    09:55 ти пък като какъв се самоопределяш.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/6/16 13:54

    На 13,23 ! Аз не се самоопределям! Моята кръв е чисто българска, а религиозното ми потекло е мохамеданско! Дядо ми беше един от много популярните ходжи в Смолянско! Аз съм с ясното съзнание, че съм българин, с мохамеданско потекло, наследник на българи-християни! Това, че дедите ми са изповядвали християнството, няма значение! Дядо ми беше ходжа и аз гордо казвам-аз съм българин, мохамеданин! А диамандовци да "хапнат" от дедовия ми мохамедански! Нещастници!По-голяма тъпотия от диамандовската, зорлем да се правят на турци, няма...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен26/6/16 14:54

    Разбира се, признавай си, че си българин, ходи си на джамия, изпълнявай си мохамеданските ритуали и бъде рахат! Какво е това, зорлем да се правиш на турчин! Кръвта ще ти отмъсти я с болест, я със смърт! Аллах не признава такива шмекери!Аллах обича това- като си българин, щом Го признаваш, си българин-мохамеданин! Като си турчин и признаваш Аллах-значи си турчин мохамеданин, като си руснак и признаваш Аллах, значи си руснак мохамеданин!Когато обаче си магаре, а пък се правиш на крава, няма как Аллах да признае... Най-много да те чарпълдиса...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/6/16 16:04

    Да си българин, а зорлем да се правиш на турчин е все едно крава да се прави на коза-нещо такова! Олммаз!

    ОтговорИзтриване
  15. Няма нищо вярно в коментарите. В Диамандово има надгробни плочи които датират от 900г по арабското летоброене /хиджри/ писани с арабски букви и цифри,който не вярва да заповяда да ги види а това означава че тука още преди 550 години е имало хора. Това твърдение че през 1912г. Тука е нямало село, са пълни глупости.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.