При голям интерес от страна на участници и зрители, днес в залата на Дома на културата в Кърджали премина Първия в България ученически конкурс за изпълнение на Химна на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета и култура и славянска писменост „Върви народе възродени!", организиран от Община Кърджали. Близо 200 деца от 8 училища и ОДК бяха участниците в тази своеобразна патриотична надпревара. 10 от тях бяха за вокално изпълнение – индивидуално и хорово и едно за инструментално.
Изпълненията бяха еднакво вълнуващи и тържествени както за самите изпълнители, така и за техните ръководители, а и за родители, баби и дядовци. А всички те бяха оценявани от професионално жури с председател – композиторът Димитър Ганев.
Певческият конкурс бе открит от главния експерт в отдел „Образование, култура и младежки дейности" в общинската администрация Нели Попова, която пожела успех на участниците и припомни историята на химна на светите братя.
Последваха 11 изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от СОУ „Отец Паисий", „Йордан Йовков", „Вл. Д. Майстора", ОДК, „П.Р. Славейков", ОУ „Св.Климент Охридски", „Васил Левски" и „Н.Й.Вапцаров" от село Рани лист и ГПЧЕ „Христо Ботев".
След кратка пауза журито излезе със своето решение: На първо място бяха класирани вокалната група при ГПЧЕ „Христо Ботев" с ръководител Любен Полихронов и фанфарния оркестър към училището в частта за инструментални изпълнения. На второ място беше вокалната група от ОУ „Васил Левски", а на трето – училищния хор при СОУ „Отец Паисий".
Председателят на журито Димитър Ганев каза, че конкурсът може да се превърне в една добра патриотична традиция и да разшири своя обхват като стане областен, а защо не и национален. Той посъветва музикалните педагози в училищата да обърнат по-сериозно внимание на химна на светите братя, защото това не е обикновена песен. „Нека тръгнат от прецизното запознаване с текста на „върви народе възродени", защото в него е заложено патриотичното българско послание и чрез него може да се достигне до онази тържественост на изпълнението, подобаваща на един химн", каза Димитър Ганев.
Всички участници в конкурса за изпълнение на химна на светите братя Кирил и Методий получиха грамоти, а на класиралите се на първо, второ и трето място – и плакети от Община Кърджали. И естествено в края на конкурса прозвуча и изпълнението на победителите – Вокалната група при ГПЧЕ „Христо Ботев" с ръководител Любен Полихронов.
24rodopi.com
Снимки: Пресцентър Община Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/5/16 22:03

    Браво ГПЧЕ! Номер 1 сте.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/5/16 08:46

    Varvi ama nevarvi.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/5/16 14:39

    Prosti im Gospodi, tolkova razbirat ot muzika.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/5/16 21:52

    Защо не участваха учениците от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.