„Кой ще ни даде пари?" – тази фраза, изречена от жена по време на партийна проява в Кърджали през 1991 г., се превърна в интернет сензация, съобщава бТВ.
Голяма популярност доби и останалата част от кадрите, снимани преди 25 години от режисьора Евгений Михайлов пред театъра в Кърджали. На тях е запечатано как въпросната жена пламенно защитава социалистическата партия.
"Кой ще ни даде пари?" е тревогата на кърджалийката за неясното бъдеще и желанието й 4-те дъщери да завършат висше образование. 
Бившата прогимназиална учителка Сийка Бечева сега вече е 75-годишна пенсионерка, посочват от бТВ. В студиото на „Тази събота" гостува и Евгений Михайлов.
И при социализма, и при демокрацията многодетното семейство Бачеви са живеели скромно. Сийка е учителка, а съпругът ѝ – милиционер. Имат четири дъщери. Сега, в деня на 49-ия конгрес на БСП Сийка Бечева казва, че още вярва на социалистическата партия, която така пламенно защитаваше преди 25 години.
Бившата учителка и една от дъщерите ѝ и до днес са активисти на БСП и пазят надежда конгресът да възроди столетницата.
25 години по-късно бившата учителка и демокрацията вече са си простили. Отгледала и изучила е децата си. И 4-те дъщери са завършили висше образование.
Сега, въпреки че живее скромно – макар да има 30 години трудов стаж, а пенсията ѝ е едва 120 лв., казва че е щастлива и не тъгува за годините преди 1989.
„Този монолог беше част от предаването , което водя за началото на прехода. След излъчването му в началото на април започна споделянето на клипа. Кадърът се превърна в сензация, сякаш много хора бяха готови да се подиграят с тази жена", обяснява режисьорът Евгений Михайлов.
„Кадрите са от юни 1991 г. в Кърджали. По това време във Великото народно събрание вървят дебатите за приемането на новата Конституция, а групата на 39-те напуска в знак на несъгласие. Част от тях тръгнаха да обикалят град по град. Така стигнах до Кърджали", обяснява Михайлов.
„Йордан Василев, Георги Марков и Стоян Ганев бяха на среща в Кърджали, в театъра, който беше обграден от привърженици на БСП. Страшното беше, че поведението на тези хора (привържениците на левицата – б.ред. ), беше резултат от насъскване от страна на БСП. Заради смяната на имената на българските турци, тогава ние бяхме наричани турци с фесове, а БСП бяха националисти и патриоти", продължи Михайлов.
По думите му обаче въпреки пламенната защита, която Сийка Бечева прави на БСП, човек трябва да си дава сметка, че това не е партия на обикновените хора, а на олигарсите и големи бизнесмени, които са произлезли от нея.
„Г-жо Бечева, вашата младост и младостта на моите родители отиде за благоденствието на вождовете на партията, която защитавате, знаете ли това нещо?", така си представи Евгений Михайлов думите, които би казал на Сийка Бечева, ако я види днес.
Сийка Бечева е категорична: "Аз съм си социалистка, и четирите ми деца са верни на социалистическата партия!" Дъщеря й Стилияна ("Тя завърши в София", горда е майката) потвърждава. Живеят в гарсониера, както и преди, но пенсионерката е доволна от живота: "Не тъгувам, добре живеем, имаме си всичко, ходи мъжът ми да пазарува, хлябче взима, сиренце, имаме гарсониерка..." Голямата й гордост - успява да изучи четирите си дъщери, за които говори в станалия популярен клип. "Сега си заемат постовете, всеки си има семейство, ожениха се на хубави места..." А за себе си - започва да припява "Остаряваме бавно, остаряваме бавно, неусетно почти...", гледа клипа и казва: "Същата съм си."
"Нищичко не съм искала от партията, какво мога да искам..." казва социалистката, а дъщеря й допълва: "Не тя (партията) ни е давала, а ние сме давали на партията... Моите родители са родители герои".
В семейството се надяват конгресът на БСП да възстанови столетницата. На въпрос нуждае ли се партията от ново лице, Сийка Бечева отговаря:
"Няма значение, само социалист да е!"
Накрая майката и две от дъщерите й пеят пред камерата: "Пием студена вода, ша ядем, печено ягне ша ядем..."
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/16 13:07

    Жалко, но факт! БСП не можа да осигури спокойни старини на тази жена и хиляди като нея, независимо, че беше на власт доскоро

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/16 13:09

    ЕВГЕЙЧО МИХАЙЛОВИЧ, ДА НЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ Е РУСКИ /СЪВЕТСКИ/ ВЪЗПИТАНИК ! ИЗВЕДНЪЖ СЕ ПОАМЕРИКАНЧИ СЛЕД 1989 ГОДИНА, ПЕДАЛА МУ С ПЕДАЛ !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/5/16 13:56

    Лъжи, в БГ няма пенсия под 136 лв. това е социалната пенсия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/16 22:43

      Има ниски пенсии и то не малко

      Изтриване
  4. Анонимен7/5/16 15:43

    30 години трудов стаж, с пенсия едва 120 лв.А какви помощи/пенсия/ получава манго-джери ,без ден трудов стаж?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/5/16 17:19

    сем.Бечеви са напълно луди хора,със сигурност не знаят от коя партия са.А такава пенсия няма, дори и минималната е по-висока. Но доколкото до пенсията не само тя е с тази пенсия. Така стоят нещата в България.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/5/16 17:46

    Възрастната госпожа явно е послъгала за размера на пенсията, но и госпожата с микрофона е толкова наясно с темата, че ум да ти зайде. Защо изобщо национална телевизия като БТВ изпраща неподготвени хора да интервюират?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/5/16 20:32

    Вожда на партията на г-н Михайлов - Иван Констов не ограби ли милиони българи?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/5/16 21:03

    Gospojata bez neobhodimoto obrazovanie e bila uchitelka.Takova obrazovanie ni se polagashe na nas turtsite. Neobrazovani uchiteli da obrazovat tretoklasniq narod.Jalka kartina

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/5/16 21:04

    Uchitelka bilgarka a bilgarskiq i ezik pod vsqkakvo nivo.Negramotna i nedodqlana sotsialistka -s dve dumi prosta tikva

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/16 09:46

    tinata istoriya nasata dirjava hora ey taka gi napravihte horata.spi narode vizrodeni do kolko oste

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/5/16 09:58

    Радой Ралин каза веднъж на подобна баба : Млъкни, хлевоуста жено!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/5/16 10:11

    България от векове насам страда от етнически българи управници-национални,национални предатели които за шепа жълтъци са готови да продадат родината си,народа си и вярата си и после обвиняваме турци,роми,бежанци,извънземните.....неееее врагът на България е вътре в страната.....така че вижте днешно време кои лица-индивиди управляват страната

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/5/16 18:05

    Как може тази откачена жена да е била учителка? Като гледах клипа, все едно, че една луда е пусната от някоя лудница.Целият квартал разказва какво са чудо - цигулки, гъдулки, пияно, песни, след това бой и псувни. Горко на съседите от такива луди. Само им липсваше телевизия. Боже, прибери си версиите

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/5/16 18:41

    Тази "бедна" социалистка живее в голям апартамент в един от блоковете "Строителите". Гадна комунистическа лъжа. Това може да се провери.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/5/16 22:37

    Има малки пенсии като не сте запознати не пешете глупости

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/5/16 15:16

    Няма такава ниска пенсия!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.