Кърджалийци дишат по-чист въздух в сравнение с 2011 година, сочи националният доклад за доклад за състоянието на околната среда.
Кабинетът прие Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2014 г. Неговото предназначение е информира обществеността и държавните институции за състоянието и рисковете за околната среда и природните ресурси, както и да насочи вниманието към ефективността и целесъобразността на провежданата природозащитна политика.
Докладът показва, че най-значителните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда продължават да бъдат потреблението на енергия и природни ресурси, при което се емитират вредни вещества в атмосферния въздух, водите и почвите и се депонират големи количества отпадъци. Необходимо е да продължат усилията и инвестициите в дейности, свързани с ефективното управление и потребление на ресурсите, свързани с производството на енергия, както и с енергийната ефективност.
През 2014 г. се наблюдава увеличение в крайното енергийно потребление, което достига 2,9% в сравнение с 2013 г.
Транспортът емитира 40% от общото количество на азотните оксиди и 23% от емисиите на въглероден оксид. Въпреки това, емисиите на въглероден оксид в атмосферния въздух от транспорта за 2014 г. намаляват с 56%, а на азотни оксиди – с 18% спрямо 2001 г.
В редица градове има намаление на средногодишните концентрации и броя на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици в периода 2011-2014 г. В сравнение с 2011 г. в 29 от общо 37 пункта за мониторинг се наблюдава намаление на средногодишната концентрация (40µg/m), а в 28 – намаление на броя превишения на средноденонощната норма. Такива са, например, Добрич, Перник, Пловдив (АИС „Каменица"), Благоевград, София (пункт „Гара Яна"), Велико Търново, Кърджали.
В АИС „Гълъбово" са регистрирани две превишения на алармения праг за 2014 г., като причина за това е дейността на топлоелектрическите централи в района. Нормите за азотен диоксид обаче са спазени във всички измервателни пунктове и няма население, живеещо при наднормено замърсяване с азотен диоксид. В нито един от градските фонови пунктове няма превишение на нормите за озон през 2014 г.
Анализът на данните от националните инвентаризации на парникови газове за периода до 2014 г. спрямо целта от Киото показва, че емисиите на парникови газове са значително по-ниски в сравнение с базовата 1988 г. и в момента България има необходимия резерв, който осигурява изпълнение на ангажиментите, поети с подписването на Протокола от Киото.
Все пак, продължава тенденцията към затопляне, започнала от края на седемдесетте години на ХХ век. За България, 2014 г., със средна годишна температура 12,3º С, е сред 13-те най-топли години за периода 1988-2014 г.
През периода 1996-2014 г. се запазва тенденцията наблюдавана през последните години за подобряване на качеството на водите.
Посредством групови селищни водоснабдителни системи е осигурен достъп до питейна вода на 99,3% от населението на страната (2014 г.). По този показател България е в благоприятно положение спрямо някои други европейски страни. Нараства делът на населението, свързано със селищни пречиствателни станции за отпадъчни води – от 41% през 2005 г. на 56,8% през 2014 г. От друга страна, към края на 2014 г. без пречиствателни станции са 32 града с над 10 хил. реален брой жители и 117 града от 2 хил. до 10 хил. реален брой жители.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/5/16 15:09

    Разбирасе че ще е по чист. Вече не останаха хора да замърсяват въздуха

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/5/16 15:46

    ОЦЗ не работи затова

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/5/16 15:58

    Много хубав доклад

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/5/16 21:05

    Да им стигаше акъла да продадат и малко емисии....,ама не! Там няма комисион,няма и процент,а тогава за какво е акъл

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/5/16 12:16

    Глупости. Зависи от организма на човека. Има хора, които са работили 40 години в ОЦК и са здрави, а са над 70 години и обратното- имаме познати, които са развалина, непрекъснато ходят в големите градове да се лекуват. Това се отнася и за сега. Имаме познати, които като се върнат от западни държави и веднага започват да кихат, кашлят, алергията се отприщва, измъчва ги, а казват, че като работят на запад((макар че четем в техните статии), че въздухът е замърсен)), но се чувстват добре- не кихат, не кашлят. Въздухът и сега не е чист. Най-много се чувства, когато задуха вятър. Омръзна ни да четем неверни статии. Лично мое мнение.
    Замърсените градове в бг са: Бургас, Стара Загора, Димитровград, Кърджали и пр.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/5/16 16:52

    Време е да се замислите за алерголог. Масово в града и региона хората(малки дечица, бебета) страдат от алергии, алергичен ринит. Народът ви е избрал да вършите работа. Омръзна ни. Избори е имало и винаги ще има, но болестите не чакат отлагане. А и не всеки гражданин може да си позволи да ходи в Пловдив, София на алерголог. Всичко е свързано с пари, а забравихте навремето вашите родители като се оплакваха? Вие ако сте забравили. Ние помним и ще продължаваме да ви напомняме, защото градът ни има нужда от такъв доктор/лекар-алерголог.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.