"Два са субектите в държавата, които изпрeварващо, а не влачейки се след събитията, досега трябваше да имат коментар по този въпрос - това са външното министерство и макар и по-малко - президентството в лицето на президента. Няма говорене нито от едното, нито от другото място и аз съм в неловка ситуация", заяви в Кърджали вицепрезидентът Маргарита Попова относно думите на турския депутат от Партията на националистическото действие Семих Ялчън. Националистът заяви в неделя в НДК при учредяването на партията на Лютви Местан - ДОСТ, че там, където се говори на турски език, е и неговата родина.
"Има ли българската дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националните интереси и докога българската ще крета след събитията, кога ще очертае ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно и докрай, и просветено?", попита Маргарита Попова.
"Аз също казвам, че където и на този свят да има българи, там е България, там има един малък български свят. Когато обаче на учредяване, на партийно събрание, има говорене от чужди граждани по тази тема и ако се изпращат двусмислени и недостатъчно разбрани послания, тогава на битово ниво могат да се получат недоразумения, неразбирателства, от които ние всъщност нямаме никаква нужда", коментира вицепрезидентът. Тя беше категорична, че при всички случаи дипломацията ни в момента не е реагирала адекватно на думите на турския депутат.
Както вече 24rodopi.com писа, Маргарита Попова беше на посещение в ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали по повод старта на часове по демокрация и право. Инициативата е на германската фондация за международно правно сътрудничество. След срещата с учениците тя се срещна и разговаря с областния управител Илия Илиев и кмета Хасан Азис.
В града край Арда вицепрезидентът коментира съдебната реформа.
"Още през 2007-2008 година, а вероятно и преди това, когато  структурирахме административните съдилища, започнахме разговор, че трябва да се направи разумно и внимателно съдебната карта", каза Маргарита Попова.
"Въпросът за натовареността на съдилищата е много важен, особено за най-натоварените в страната. Не гледайте тези, които не са натоварени. Ако гледаме тези съдилища и прокуратури, е хубаво да ги оценяме от друга гледна точка – като имат по-малко работа, дали се произнасят справедливи присъди, дали процесите вървят в срок. Трябва да облекчим тези структури, които са толкова натоварени, че обективно пречат на съдиите и на прокурорите да си вършат работата, както ние гражданите очакваме. Трябва да продължи разговора за новата съдебна карта и за преструктурирането, но така, че гражданите да не загубят достъпа си до правосъдие. Да им бъде лесно и удобно тогава когато трябва се обърнат към съд, да могат да го правят без пречки и включително без пари за пътувания – българският народ не е толкова богат. Трябва да преценяме реалната ситуация в държавата, хала на народа ни, това ни интересува. И да направим картата така, че не да затрудни допълнително българските граждани, а да ги облекчи – включително и финансово", заяви още Попова.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus-MHP11/4/16 15:08

    МНОГО ПЛЕВЕЛИ СЕ НАВЪДИХА, ТРЕБЕ ЧИСТКА.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/16 15:15

    Нали сте от една и съща религия демокрация която днес проповядвахте било с дост, дпс или с оня националист от секуларна Турция. Какво значение има на какви езици говорите.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/16 16:03

    ДПС битти !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/16 16:53

    То за това Местан толкова се напъваше да говори на турски език на изборни кампании .Белким го чуят и да кажат ,а там се говори на турски и това е Турция .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/16 16:55

    Браво на ПОПОВА.ТОВА Е БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК. НЯМАМ ДУМИ ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ.ТРОЯНСКИ КОН В БЪЛГАРИЯ.ТОЗИ УНИКАЛЕН АГЕНТ ПАВЕЛ-МЕСТАН НА КОЛКО РАЗУЗНАВАНИЯ МОЖЕ ДА СЛУЖИ.АЗ ЗНАМ ОТГОВОРА НО ЗА ДЪРЖАВНИЦИТЕ НИ.ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ ОСЛУШВАЙТЕ СЕ. НАРОДНИ Е СТАДО ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ ТАКИВА ИЗМЕНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ В ЛИЦЕТО НА ДОСТОВЕТЕ ДА ИМ Е.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/4/16 17:45

    БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА КЪРДЖАЛИ ТУРЦИТЕ НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 50% ТОЯ МАНАФ ЗА КАКВО ГОВОРИ ИЗОБЩО??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аптикадир12/4/16 07:38

      17:45 БГ е родина на всички, бе ПЕДЕРАС !На пук на ПЕДЕРАСИ като теб ще продължаваме да се размножаваме тук в родината си !

      Изтриване
    2. Анонимен12/4/16 22:51

      Високо планински джентълмени 30% като тебе слезли от барчината и 10% цигани и смятай колко Българи!

      Изтриване
  7. Анонимен11/4/16 18:18

    Е редно е че какво можем да очаквате от националистите всеки националист е задължен да брани своят език и националите интереси мисля че националистите не може да се делят на наши и и ваши например Алфа и тв Скат всяко време в предаванията си нахокат България турци и най вече Р.Турция така си мисля че госпожа президентката не е права по това отношение.Българските националистически представители като идат в западните покрайнини в Сърбия,Гърция,Македония,Румъния Украйна и Бесарабия си защитават българските интереси Начи всеки националист има права да защитава своите национални интереси и затуй трябва да бъдем добри и толерантни на едни и към други значи да няма наши националисти даса добри а други да неса.всеки националист си защитава своите националните интереси.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/4/16 18:21

    Националните предатели и мекеретата на дръвникааааа,иначе България нема да го има след 19-20 годинииии... всичко върви по план за пълното унищижение на страната

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/4/16 18:24

    Нима Попова не знае колко министри,депутати,медии,телевизиии са на тлъста хранилка на отвъдокеанските и еврогейските си господари......България от векове насам страда от национални предатели

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/4/16 18:27

    Преди Местан има армия бай Ганцовци предатели,вижте само кои са в управлението на страната днеска.....вижте ги хубаво

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/4/16 19:15

    Dobre de maychiniya mi ezik e turskiigovorq turski i sum roden i jiveya v BULGARIA,sega BULGARIA ne e li moya rodina ,kvo e greshnoto ne razbrah,moyta rodina patagoniya li e

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/4/16 20:32

    Това е Боковата държава ! Пак ще се кланяме на Турция - ЧЕСТИТО НИ БРАТЯ !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/4/16 07:45

    Да, 17.45! И аз съм за това България да е на българите! Но тя е на север от Стара Планина, по-точно към Волга!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/4/16 10:31

    Абе, идиътс щом България е към Волга,то ти трябва да ходиш на Арабския полуостров,това са изконно български територи.До ония с майчиния език,шпрехай си го колкото искаш,но научи и българската реч, омайна, сладка и не да ми пишеш на маймуница.Колко поколения вече не се научихте,срамота.

    ОтговорИзтриване
  15. zaferiyus-MHP12/4/16 11:03

    Булгаристан е на всички негови граждани.
    Турците трябва да имат малко повече права от Болгарите в някои области, защото са били подложени на геноцит от Българите.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/4/16 11:05

    България е било на българите вах вааах 7.350000 в бройка само но те къдеса а отрепкоо дърта къде тие синът дъщерати внуците ти 2.500.000 са пръснати по света Р.Турция.Испания.Франция.Белгия.Германия.АвстрияСАЩ и Канада и какво остана в България 5.000.000 2.000.000 Роми 1.500.000 турци и помаци и ето останаха само 1.200.000 Българивтова число са Македонци,Сърби,Шопи Гърци.Арменци и Евреи.това е днешна България. Какво друго чакаш само дъртаци в малкатани държавица и ейго ту тук таме някои стари бабички и дядовци и купче расисти които живеят в гърбана малцинствата.няма младо поколение.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/4/16 14:36

    Към 18.18 ч. много точно сте писали прав/а сте.
    Зависта е голямо бреме на българския народ и това ги води на гибел.
    наистина роми ще управляват след време,тогава ще търсят турците.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/4/16 16:33

    Не знам колко е точен коментарът на 18.18, но истината е, че на ничия чужда територия, обитавана от етнически българи, никой не е поискал да направи политическа партия на този принцип. Щом тези българи са избрали да останат в родината си, те се съобразяват с нейните закони и интереси, а майчиният им език живее в дома им, сред приятелите, които го говорят.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/4/16 18:31

    DO 10;30
    Za teb balgarskiya ezik moje da e sladka i omayna no na men ne e ,otkade nakade chujd ezik shte e omayna za mene,a za latinicata deto pishesh che e maymunica tazi maymunica ya polzvat 2 miliarda dushi a tvoyta kirilica e za selsko obshtuvane i nikade ne varvi

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен13/4/16 08:34

    Ей,получовек,като не разбираш какво е написано не отговаряй!(18.31)За какви милярди говориш бре примат?Латинските букви не са език(тЪпанар)! Каде си роден ,че ти е цужд българския език,каква лична карта имаш и в какво училище си учил?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.