Започват разкопки на средновековен манастирски комплекс

Археологът Николай Овчаров ще търси гроба на патриарх Евтимий край… Добромирци. Това ще бъде една от работните версии при започването на разкопки на църква от 10-12 век, намираща се на около 2 километра от кирковското село. Предполага се, че тя е част от средновековен манастирски комплекс.
Както вече 24rodopi.com писа, иманяри и археолози от десетилетия търсят гроба на Патриарх Евтимий в Кирковско.
„С отварянето на този обект ще се направи връзка между забележителностите в Кърджали и Златоград. По време на разкопките ще бъдем водени от мотива-възможно ли е именно в този манастир да е служил патриарх Евтимий? Според Григорий Цамблак, той е бил заточен в Македония, като в средновековието с тази област се е назовавала територията от Солун до Одрин, включваща и Южните Родопи. През 30-те години на миналия век, при строежа на джамията в Бенковски, строители попадат на погребан висш християнски духовник. Открита е митра и епископски одежди. До ден-днешен се разпространява информация, че митрата се разнася из Родопите и има лечебни свойства. Защо именно в този средновековен комплекс да не попаднем на гроба на патриарх Евтимий?", заяви Николай Овчаров.
Финансирането за разкопките в размер на 50 000 лева ще бъде осигурено от Община Кирково, посочи археологът.
Ще припомним, че десетилетия наред основоположниците на археологическите проучвания в Кърджалийско търсят гроба на последният български патриарх Евтимий в Източните Родопи. От историческите извори е известно, че духовният водач води отбраната на Търново срещу османците през 1393 г. След пленяването му той е заточен. Предполага се, че това е станало в Бачковския манастир. Гробът му обаче не е намерен в светата обител край Асеновград.
Търсенето на мощите му е предизвикателство за много краеведи и археолози. В Кърджалийско изследователските стъпки датират от 1939 г. Тогава основоположникът на краеведческите изследвания в Източните Родопи Никола Иванов пише статия във вестник „Арденска дума". Никола Иванов се доверява на предания от местни хора, според които патриарх Евтимий е погребан в днешната Кирковска община, където много земи е притежавал Бачковския манастир. Той цитира възрастен турчин който казва: "След пропадането на България тук са прекарали най-големия търновски свещеник и на път за Кирили (Кирково) е умрял. Дали на мястото на смъртта е погребан или е занесен в Кирили и там погребан, не мога да кажа (не знам)". Иванов добавя: "А знайно е от всеки, който познава тукашните места, че при пазара на Фотиновска община, южно по пътя за Кирково, над самия ляв бряг на Суютлийка (Върбица) има основи от грамадни постройки, които и самите турци наричат манастир…И понеже тази легенда произхожда от Фотиново, аз смело си правя заключението, че именно в този манастир е бил крит нещастния наш последен от второто ни царство патриарх…"
Проучванията на Никола Иванов придобиват популярност сред българските археолози, но веднага разкопки не са предприети. Това става едва през седемдесетте години на миналия век. Човекът, който се нагърбва да открие гробът на патриарх Евтимий, е Иван Балкански – откривателят на Перпериков. Той извършва археологически проучвания в посочения от Никола Иванов манастир. Обектът обаче е твърде голям, за да може за два-три сезона да бъде цялостно проучен. За съжаление Балкански не успява да публикува резултатите от разкопките поради преждевременната си кончина.
Днес т.нар. Папазлък е обект на иманярски набези.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/1/16 12:27

    vtori PERPEREKON ,STIGA LIJI OVCAROV

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/1/16 13:33

    Много добре се знае че гробът на Патриарха Евтимий е някъде в Гърция,или Македония...целта е другооооо

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/1/16 14:03

    Как може да се казва "Сютлийка"..Това не може да е на турски.Това звучи като" Искам един малък дюнер,ама ичинде суван олмасън"..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/1/16 14:20

    Balkanski moje da ne eotkril nishto v Popazlik,no Tasmali otkriii

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/1/16 14:42

    Гаранция ще го намери! Той, Овчаров е способен да намери и гроба на некой египетски фараон тука, само да има ОТКРИТИЯ...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/1/16 14:49

    А след като е била открита митрата от Бенковски къде е изчезнала ? В частната колекция на ..............

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/1/16 14:59

    Още дьлго ще тьрсите под вола теле....!!!!Овчарови чобани...!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/1/16 15:36

    какво ревете бе. да не очаквате да открие гроба на някой кюрд, или член на "идил".

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/1/16 18:51

    По добре да се търси около с. Лисиците ! Бил е прадядо на Реджеб. Той е от сой човек! Да му се види ДНК - то !Даже може и да не е обрязан !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/1/16 19:00

    Поздравления за Николай Овчаров, той е истински родолюбец и историк. Поздравления и за общински съвет, който ще осигури част от средствата. Това е една от най-хубавите стъпки за нашия край, защото историята не бива да се забравя или подменя.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/1/16 20:03

    Кирили е старото име на Бенковски а не на Кирково

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/1/16 20:26

    Поздравления за Кмета на Кирково, най-после се намери човек, който има волята да събуди тази община и този край. Район, който все пак си има своята история и минало. Спрете да злобеете а се радвайте , че такъв археолог като Николай Овчарове решил да разкрие историята на общината ни. Ашколсун Кмете само напред с теб сме.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/1/16 22:14

    Простаците да не злобеят,ами да помислят малко.Перперикон и Татул ги чухме,когато разкопки направиха там.И не плюйте Овчаров,мислете за плюсовете от това.Ако турците идват тук на екскурзии заради джамии като тази в Подкова,защо да не идват гърци,македонци ,аи от други държави/при добра реклама/ заради гроба на Евтимий?Или турците нещо сте против?
    Близо до Ефес има едно място,което турците предлагат като дестинация като гроба на Дева Мария.Знаете ли какъв бизнес правят от това-и в този момент ими е важен туриста,не се и сещат да се замислят даже дали са мюсюлмани.
    А Дева Мария не е погребана там....но един път като тръгне.......В Родопите има много неща,които могат да бъдат супер туристически дестинации....стига наистина кмета на общината да подкрепи достатъчно такива начинания.Но мисля,че в случая това не е инициатива на Община Кирково,нито пък на кмета.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен15/1/16 21:02

    От къде си сигурен ,че Дева Мария не попогребана там Вие да не сте били партиен пропагандатор(манипулатор) едно време.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/1/16 21:31

    От къде си сигурен,че гроба на Дева Мария не е там ,едно време да не сте били партиен пропагандист (манипулатор).

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.