Опитен тютюнджия от Кирковско заплашва с гладна стачка, защото не искали да му изкупят 33 бали тютюн. Причината – експерт на „Сокотаб" му дал семена за сорт „Катерини", а нивата „родила" продукция от произход „Крумовград".
Мюмюнали Али от Каялоба отглежда тютюн от 25 години, но никога не е изпадал в подобна ситуация. Семената били дадени от експерт на „Сокотаб", но дружеството сега отказвало да купи продукцията.
Мюмюнали Али твърди, че ако балите му изгният вкъщи, 5-те му деца са обречени на глад.
Общо 986 са регистрираните тютюнопроизводители в община Кирково. Продукцията е около 1000 тона. Изкупуват я фирмите „Сокотаб", „Михайлидис", „Даймон", „Мисириан" и гръцката „Секе", която планира цех за преработка в Кирковско.
Дребнолистните тютюни  от български сортове вървят между 4,20 и 4,80 лева за килограм, „басмите" стигат до 6,50 лв., а „Катерини" са най-добре оценени - 7,50 лв.
„Ситуацията е тревожна. Нямаме механизъм с който да помогнем на хората. Очакваме реакция от Сдружението на производителите на ориенталски тютюни", заяви кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Той бе вчера на обиколка в различни населени места и инспектира процеса на изкупуване. „Бях когато се изкупи максул за 5,49 лева за килограм, но това е рядкост", сподели Шинаси Сюлейман.
Кметът посочи, че фирмите се оправдават с недоброто качество на голяма част от продукцията. Когато е било брането на първата ръка, времето е било дъждовно. В края на лятото тютюневото листо изсъхна добре при добра масленост, тютюнът цъфна, зрееше, последните ръце бяха добри, обясни кметът.
Изкупната цена на тютюна в Кирковско падна до 4,20 лева за кг, като обяснението на експертите на изкупвателните дружества гласи: Тази година продукцията е с по-ниско качество! „Не е вярно. Напротив, тази година тютюнът в Кирковско е много по-качествено от миналата година. Ощетяват ни поне с 2 лева на килограм. Арбитраж ли да искаме за всички бали?  Пътища ли да затваряме? Бойко Борисов ли да извикаме в Бенковски? Само на 20-ина километра от нас, в района на Комотини средната цена се движи между 5 и 6 евро, а отделно има и премии. Има голяма игра за убиване на родопското тютюнопроизводство", смята Юсеин Емин от село Бенковски.
Зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков потвърди, че цените са ниски и не се очаква покачване до края на изкупната кампания. По думите му в област Кърджали ориенталските тютюни се изкупуват за 4,20 лева до 5 лева за килограм.
„В момента цените на тютюна са с 80 стотинки по-ниски от миналогодишната кампания, а качеството е пет пъти по-високо. Ориенталският тютюн в Източните Родопи тази година трябва да се купува на цена над 7 лева", каза Кичуков.
Георги Кулов, Петър Калчев
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/16 11:42

    Suleymanov kogato e tam 5.49,a kogato te nqma 4.20.Kade e dalaverata KOY KOY KOY... shte kajje?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/16 12:27

    За съжаление и тази година тютюневите фирми се гаврят с тютюнопроизводителите като го изкупуват на много ниска цена и с голям отбив 10 %.Къде са кметовете и защо не реагират или те са при тях когато им трябват гласове предизборно.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/16 16:38

    САМО ДА ПИТАМ ЧИЙ Е БУЛГАРТАБАК ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/1/16 19:27

    Kade e kasovata belejka za kupenite semena?!:-):-):-)kopie?!:-):-):-)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/1/16 20:51

    Българското Робство с пълна сила продължава....фактите говорят....вечя тютюна щели да го обработят в катуна София и то на жълтие павета,климата е бил много добър в София

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/1/16 13:58

    Дпс ще ви унищожи и пак ги подкрепяте.защо сте толкоз прости

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/1/16 14:27

    От това са виновни ДПС-рите. Щото тютюна в БГ са ръцете на тази партия и измяват много хора.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.