Търгът за изграждането на 18-километровата отсечка Подкова-Маказа, която е част от Транснационалния коридор №9, бил спечелен с оферта за 19,8 милиона евро, а за некачественото изпълнение на пътя са похарчени над …30 милиона евро.
Както вече 24rodopi писа, 12 км от пътя бяха ремонтирани тези дни.
19 фирми били допуснати през 2002 година до международния търг за изграждането на пътя. Офертите варирали от 18 до 36 млн. евро.
За основен изпълнител е избран турският консорциум "Киска-Туран" с оферирана цена 19,8 милиона евро, а за супервайзер - немският холдинг "ДИВИ-консулт". На второ място е бил джойн-венчър "Маказа БГ", а на трето - джойн-венчър "Родопи".
По програма ФАР са осигурени 14.620 мил.евро, българското участие е в размер на 3 997 мил. евро. Срокът за усвояването им е 30 месеца.
По-късно от „Киска" са поискали допълнително 8 милиона евро, които били преведени от държавния бюджет.
„Целият път от Кърджали до ГКПП „Маказа – Нимфея" е пример как не трябва да се усвояват европейски средства. „Плаче" си за прокурорска намеса и проверка от Брюксел. И отсечката от Кърджали до спирка „Джебел" е зле изпълнена, и пътят от спирката до Подкова, а и отсечката от разклона за Подкова до границата. Много скъпо, а сега се правят изводи, че било или некачествено, или с много икономии, или големи проектантски грешки. До определен момент сметката е плащана от Европейския съюз, а после от данъкоплатците. Въпреки, че говорим за нови първокласни пътища", твърди пред 24rodopi експерт по пътно строителство, запознат със строителството на кърджалийския участък от паневропейския коридор.
24rodopi.com

Защо се руши новият път – четете утре в „Родопи войс"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/12/15 10:15

    Важното е че парите са усвоени.....за да има ред и дисциплина в БГ трябва да сме под управлението на Ислямска Държава и за нула време ще има прокуратура и съд директно на самата магистрала

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/12/15 10:18

    Руши се поради лошата основа и това че пътя бе готов и оставен на произвола на времето няколко години. Никой не поемаше отговорност за него. Даже имаше забранителни знаци и насип в участъка от кирково разклона посока маказа.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/12/15 10:26

    Руши се защото много от парите за строителство са отишли за комисионни и стротелите не могат да хващат с трици лисици.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/12/15 12:23

    Пътят Комунига Безводно пък беше за 25 милиона! Готов път, само запечатка отгоре, а сега отидете и вижте какво от заложеното е изпълнено. Смърт, смърт за крадците!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/12/15 18:43

    Пътят Комунига - Безводно e уникален.Нагледен пример за крадене в огромни размери.Плащаме всички ние, които сме данъкоплатци.Лошото е че плащаме и заплатите на полицаи, прокурори и съдии, данъчни, общинари.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/12/15 20:47

    БОКО, БОКО ! ЛИЛИ, ЛИЛИ ! ЩО СТАНА ! ЗА ПАНДИЗА СТЕ ! ОТМА !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.