Уникален за България катамаран за научни изследвания бе пуснат във водите яз. „Кърджали". „Викинг" е собственост на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, а построяването му е финансирано по проект „Провеждане на програма за проучвателен мониторинг за оценка на натиска и въздействието на рибовъдството върху повърхностите водни тела и актуализацията на програмата от мерки в Плана за управление на речните басейни в Източно-беломорския район".
Плавателният съд е специално проектиран за извършване на различни хидробиологични, хидрохимични, микробиологични, ихтиологични и други изследвания на големите язовири в страната, като може да оперира също така и в плитките крайбрежни морски води. Оборудван е със съвременна научна апаратура, която се обслужва от високо квалифицирани специалисти на института.
На тържеството присъстваха представители на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район", на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, собственици на есетрови рибовъдни стопанства от региона и др.
Специални поздравления за придобивката на Института бяха получени от зам.-министъра на земеделието Георги Костов, председателя на Селскостопанска Академия проф.д-р Т. Трифонова, декана на Тракийския Университет проф. д-р Р. Славов и други изтъкнати учени и специалисти.
С построяването на научно-изследователския катамаран „Викинг" страната, и в частност Института по рибарство и аквакултури, разполага със специализиран плавателен съд за научни изследвания основно на вътрешни водоеми. Това разширява възможностите научните работници да извършват различни мониторингови изледвания на високо ниво, както и да участват в разработването на много нови национални и международни научни проекти.
След освещаването на научно-изследователския катамаран „Викинг" и традиционно разлятото шампанско от директора на института проф. д-р Таня Хубенова, присъстващите на церемонията се отправиха към кораб-ресторант „Емона", където в приятна обстановка имаха възможност да дегустират вкусно приготвените блюда от местни видове риба шаран, сом и есетра, произведени в аквакултурните ферми в язовира.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/10/15 14:00

    Къде са им спасителните жилетки на Господата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/10/15 15:08

    При сестра ти не знаеш ли

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/10/15 15:23

    И ще докажат сега че язовира е замърсен от развъднъците, или само харчат?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/10/15 15:27

    Vodata stana na layna ot tiya ribarnitsi, za ekologiya da ne govorim. Normalno e v taya dırjava, koyto ima pari porıçva muzikata.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/10/15 00:19

    kak 6a kajat 4e e zamarsen kato sa iali i pili bez pari.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/10/15 12:28

    Що сте забравили да пишете че катамарана е построен в гр. Кърджали или това не е важно да се споменава???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.