Бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е осъдил прокуратурата да му плати близо 50 000 лева за скандала, който го лиши от възможност да стане народен представител и заради който беше дълго време обвиняем.
Както вече 24rodopi.com писа, Мустафа беше обвинен, съден и окончателно оправдан за искане на подкуп, а сега на свой ред съди прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Делото по ЗОДОВ е висящо пред Софийския апелативен съд, но на първа инстанция Мустафа е осъдил държавното обвинение да му изплати 22 000 лева за причинени неимуществени вреди, 24 200 лева за направени разноски за адвокат по делото за подкуп, близо 1900 лева за разноски в процеса по ЗОДОВ и 1152 лева за пропуснати ползи от лихви върху парична гаранция.
Общата сума е близо 50 000 лева, но ако решението бъде потвърдено, обезщетението ще надхвърли този размер заради лихвите по него.
Ще припомним, че обвинението за подкуп срещу Раиф Мустафа се стигна, след като през юни 2009 г., малко преди той да бъде регистриран като кандидат за народен представител от 9-ти Кърджалийски многомандатен район, беше проведена акция на ДАНС с маскирани служители, предвождани от тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Тогава беше задържан собственикът на фирма "Авто инженеринг" Росен Маринов и обвинен, че е опитал да подкупи директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. След това бе съобщено, че в схемата е замесен и Раиф Мустафа, който по-късно бе обвинен за помагач на Маринов. На Мустафа беше наложена парична гаранция от 10 000 лева и забрана за напускане на страната.
Според обвинителния акт Мустафа е трябвало срещу сумата от 100 000 лева да лобира пред шефа на ИАРА, за да се оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията, посочва "Правен свят". Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Маринов, но шефът на ИАРА настоявал поръчката да се прекрати. Основно уличаващо доказателство срещу Мустафа беше листче, на което е записана сумата от 50 000 лева, предназначена за Марин Димитров. Експертизите обаче не доказаха категорично, че почеркът е негов. Не се потвърди и тезата, че тази сума е била удвоена впоследствие.
Година по-късно Софийският градски съд оправда Мустафа и Маринов, апелативният съд потвърди присъдата, но ВКС върна делото на САС. При повторното разглеждане апелативният съд призна Мустафа за виновен и го осъди условно на две години затвор. След това ВКС отново върна делото заради неясни мотиви. При третото разглеждане САС оправда подсъдимите, а през 2013 г. ВКС остави присъдата в сила.
В исковата си молба до Софийския градски съд (СГС) Раиф Мустафа е поискал да бъде обезщетен с 50 000 лева само за нанесените му неимуществени вреди, но СГС намира, че трябва да уважи иска само до 22 000 лева. Мустафа твърди, че през четирите години, в които е продължило делото срещу него, доброто му име е било накърнено, правото му на пътуване е било ограничено и не успял да посети болния си брат в чужбина. Срещу Мустафа са ползвани и специални разузнавателни средства, поради което той се оплаква и от нарушено право на личен живот. Той изтъква, че делото е попречило на политическата му кариера и не успял да стане депутат от ДПС.
В молбата си той изрично се оплаква от тогавашното ръководство на градската прокуратура, като посочва, че обвинението и делото са били широко отразявани в медиите, а като източник на позоряща го информация се цитира бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Още преди делото да бъде внесено в съда, Кокинов беше казал, че ролята на Мустафа в схемата е била активна, а не само посредническа и той пръв отишъл при шефа на ИАРА, за да говорят за пари.
В решението си съдия Жорж Гигов от СГС пише, че прокуратурата не носи отговорност за неверни публикации, както за начина и стила, в който една информация се разпространява в обществото. В същото време съдът приема, че възможността и правото на обществото да бъде информирано за дейността на органите на прокуратурата чрез медиите, многократно разширява кръгът на лицата, които узнават за конкретното обвинение. Това обстоятелство не може да не бъде взето предвид и увеличава вредните последици за ищеца, се казва в решението и се посочва, че тези публикации са в пряка причинна връзка с действията на прокуратурата и това е съобразено от съда при определяне на обезщетението за неимуществени вреди. Според СГС обаче по делото не се установило Мустафа да е претърпял трайни необратими негативни последици.
"Няма данни за поражения на психическото и физическото състояние на ищеца, което да е в пряка причинно-следствена връзка с повдигнатото му обвинение. След оправдаването му ищецът си е възвърнал приятелите, съгласно показанията на свидетеля Мюмюн, и недоказани останаха твърденията, че непоправимо е засегнат авторитетът и професионална репутация и политическата му дейност предвид данните, че е оглавил общинския съвет на Кърджали и то в период от време през м.12.2011год., преди постановяване на влязлата в сила оправдателна присъда – на 18.04.2013год.", се казва още в решението.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/10/15 11:27

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/10/15 13:25

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/10/15 14:56

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/10/15 16:20

    Абе, стига сте разсъждавали тъпо. Оправдан е по обвинението и точка. Ще съди прокуратурата - много ясно. Само дето трябва самият Роман Василев да плати тези пари, ама къде ти...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/10/15 18:04

    Raif Agata e pich samo tova moga da kaja

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/10/15 18:55

    Аз също съм осъдил Прокуратурата включително и МВР Кърджали по 20 000 лв граждански иск,За прикриване на Досъдебно производство от 2008год. Досега цялата съдебна система подкрепяше тези институции.С нетърпение очаквам радикални промени в цялата Съд.система включително и личностите,Защото сегашните уж....Магистрати пет пари не струват и почти всичките са корумпирани.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.