Защо омбудсман и „неправителствен сектор" останаха „слепи" за геройствата на Дамян Заимов?
 
Александър Червенков е номиниран за носител на отличието „За гражданска доблест", учредено от обществения посредник на община Кърджали Расим Муса и представители на неправителствения сектор в града. Наградата се връчва за първи път. Церемонията ще се състои в Деня на независимостта в Бизнесинкубатора в присъствието на кмета Хасан Азис, представители на неправителствени организации и на държавни институции. Александър Червенков бе номиниран за проявено себеотрицание при потушаването на пожар в квартирата на самотна майка.
Александър Любомиров Червенков (на снимката са той и Расим Муса) е роден през 1976 г. и отраснал в Бургас. Служител е в Църквата на адвентистите от Седмия ден. Споделя, че работата му е да помага на хората в нужда. Поддържа и контакти с неправителствени организации. Не е търсил разгласа за своята самоотвержена постъпка.
Омбудсманът и така нар. „неправителствен сектор" са сгафили като са забравили друг кърджалиец, който спаси хора при два пожара тази година, а преди това спря жена, която искаше да скочи във „Водното огледало". Става сума за младши инспектор Дамян Заимов, който получи парична награда в размер на 200 лева от вътрешния министър Румяна Бъчварова.
Ето и историята на Александър Червенков, за която първи 24rodopi.com съобщи в снимки и видео във вечерните часове на 13 юли:
В един горещ юлски ден Александър играе със сина си на двора в близост до бл."Строител". Някой започнал да вика много силно. Мъжът оставил детето на двора и се затичал към блока. Отдолу видял пламъци, горял апартамент. Качил се горе. Видял жена с дете на 15 г. да се опитва да потуши огъня. Трима съседи стояли пред вратата на жилището. Апартаментът бил изпълнен с дим. Влязъл в кухнята, където бил пожара. Опитал се да гаси с одеяла и черги. Горял газов котлон. Помолил жената да напусне жилището ,тъй като огънят обхващал кухненските шкафове. В непосредствена близост била газова бутилка, която можела да избухне всеки момент. Взел я и я изнесъл навън, с което предотвратил сериозни поражения. Накарал съседите за изключат бушоните. Имало опасност от високата температура да гръмне и бойлерът. Поискал да му носят вода, за да гаси, но хората били паникьосани. За десет минути огънят обхванал кухнята. Температурата била толкова висока, че се разкапала мазилката. Александър обаче не се отказал да гаси. Комшиите се окопитили, опитали се да помогнат. В този момент дошли пожарникари и полицаи. Те извели жената и детето, които били в шок. Загасили пожара. Споделили, че е имало голяма опасност от взрив, който да разруши жилището. Самият Александър е виждал как гори газова бутилка. Пламъкът се издига на височина до десет-дванадесет метра. За взрив и не му се мисли.
След номинацията от неправителствените организации Александър бе повикан на разговор от обществения посредник Расим Муса. Омбудсманът сподели, че Александър е проявил себеотрицание, което заслужава поощрение. „Впечатлени сме от вашата постъпка. Такива събития трябва да се споделят с хората, да не остават незабелязани", подчерта общественият посредник. Той посочи, че проявената човещина трябва да бъде поощрена. „Имаме нужда от активни граждани", обобщи омбудсманът Расим Муса.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/9/15 09:58

    ами момчето Дамян Заимов?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/9/15 14:40

    Жалко че за полицаите които вадеха хора при пожара в блок "Строител" никой не спомена а те реагираха светкавично бях съжалявам че в соматохата не се сети никой да попита за имената на тези момчета

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/9/15 21:54

    Попитайте адвокат Маргаритов кои са,той им носеше вода и разговаряше с тях може и да знае кои са полицаите аз ги гледах от терасата те наистина пристигнаха първи на местото и извадиха хората.Някои от хората снимаха дайте снимки да видим дали ще ги познае някой

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.